Miortic pásztorkutya – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Miortic pásztorkutya

Nyomtatás

Miortic pásztorkutya

Egy nagy, erőteljes pásztorkutya

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Ciobănesc Românesc Mioritic

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Romanian, Miortic

Kan méret : Legalább 70 cm, de ideálisan 76 cm magas.

Kan testsúly : A kan súlya arányos a kutya méretével.

Szuka méret : Legalább 65 cm, de ideálisan 70 cm magas.

Szuka testsúly : A szuka súlya arányos a kutya méretével.

Ápolás mértéke :

Származási hely : Romania

breed_picture

A mioritic pásztorkutya fürge, látványos eb, amely nagy ugyan, de sosem súlyos. A szőre hosszú és dús, még a fején is, nem csak a törzsén és a lábain. A kanok magasabbak és erősebbek, mint a szukák. Hazájában nagyon kedvelik ezt a fajtát, de minden meg van benne, ami a külföldieket is lenyűgözi: kiváló terelőkutya, megvesztegethetetlen őrző-védő és csodás társ.

Fej+

Feje erős, masszív, a testével arányosan hatalmas.

lupoid

Test+

Erős testfelépítésű, felső vonala egyenes és szilárd, a mar mérsékelten hangsúlyos, a hát erős, izmos, vízszintes, az ágyék széles, mérsékelten hosszú és izmos.

lupoid

Bunda+

Tarkafoltos: fehér alapon tiszta fekete vagy szürke mintázattal. Lehet egyszínű fehér vagy szürke is.

lupoid

Fülek+

Fülei viszonylag magasan tűzöttek, V-alakúak, a fülhegy kissé lekerekedik. A fül 10-15 cm hosszú, lelógó, szorosan az arcra simul.

lupoid

Farok+

A farok magasan tűzött. Nyugalmi állapotban lelóg, legalább a csánkig leér, vagy az alá.

lupoid

Szőrzet+

Szőre a fejen és a testen egyaránt sűrű, durva tapintású, egyenes és legalább 10 cm hosszú. Az aljszőrzet sokkal dúsabb és rugalmasabb, és egy kicsit világosabb színű.

lupoid

A miortic pásztorkutya szelekció útján egy ősi kárpáti fajtától ered, melyet főként munkakutyaként alkalmaztak. Fürge, rugalmas megjelenésüknek köszönhetően nagyon kedvelt fajta Romániában. A Román Kutya Egyesület 1981-ben állította össze a fajtára vonatkozó előírást, melyet 2002. március 29-én Jeruzsálemben átírtak, hogy az FCI mintának megfeleljen. A miortic pásztorkutyák nyugodt, kiegyensúlyozott állatok, akik - ha bajba kerül a csorda - hihetetlen bátorságról és hatákony harci ügyességről tesznek tanúbizonyságot, amikor olyan ragadozókkal kell szembe szállniuk, mint például medvék, farkasok vagy hiúzok. Az idegenekkel szemben bizalmatlanok, de a gyermekeket imádják. A testhossz és a marmagasság aránya 11:10, azonban a mellkas a marmagasság felénél helyezkedik el, a pofa pedig egy kicsit rövidebb, mint a koponya.

TERMÉKEK

Did you know ?

A fajtára vonatkozó előírásokat 2005-ben publikálta az FCI, értékelve ezzel a Román Kennel Klub erőfeszítéseit, amit az ősi kutyafajok elismeréséért tettek.

PHOTOS

  • facebook