Tiroli kopó – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Tiroli kopó

Nyomtatás

Tiroli kopó

A harmadik osztrák

Breed
FCI-6
Scenthounds and Related Breeds
FCI
breed_picture

Original Name : Tyroler Bracke

Típus : Braccoid

Kan méret : 44-50 cm

Szuka méret : 42-48 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Austria

breed_picture

Ezek a higgadt, rendkívüli szaglással és tájékozódási képességgel megáldott, lelkes vadászkutyák önállóan is képesek a nyomot követni.

Fej+

Koponyája széles, tisztán körvonalazott és kissé ívelt, stopja hangsúlyos.

lupoid

Test+

Törzse elég hosszú, marja nagyon hangsúlyos, ez a test felső vonalának legmagasabb pontja. Háta egyenes, erős és közepesen széles.

lupoid

Bunda+

Kétféle változata van: a vörös (amely lehet rőt, szarvasvörös vagy őzbarna) és a fekete-cser (amely fekete köpenyt vagy nyerget visel, és nem határozott alakú vöröses cserbarna jegyek találhatók a lábakon, a mellkason, a hason és a fejen, illetve cserbarna mintázat a szem fölött is megengedett). Halvány fehér jegyek is megengedettek.

lupoid

Fülek+

Fülei szélesek és magasan tűzöttek, a fülhegyek lekerekedők.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, hosszú és legalább a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

Bundája kétrétegű (van aljszőrzete), sűrű és meglehetősen durva tapintású.

lupoid

Mint minden kopó, a tiroli is egy ősi kelta kopófajta leszármazottja. Sűrű, kétrétegű bundájukkal a vadászkutyák legtisztább típusát testesítik meg. A 16. században I. Maximilián, a Német-Római Birodalom császára is tartott tiroli kopókat. Vadásznaplók tanúskodnak arórl, hogy vérkopóként is alkalmazták őket. Tirolban 1860 körül kezdték ellenőrzött tenyésztésüket, a fajtára vonatkozó előírásokat 1896-ban publikálták. 1908-ban ismerték el hivatalosan is a fajtát. A tiroli kopók közepes méretű, meglehetősen erős csontozatú és izomzatú, robosztus, inas vadászkutyák. Testalkatuk téglalap alakú, testük hosszabb, mint marmagasságuk.

Did you know ?

Régen számos különböző fajtája létezett a tiroli kopóknak, de csak a vörös és a fekete-cser változatok maradtak fenn. A rövidlábú változat sztenderdjét 1944-ben törölték el.

PHOTOS

  • facebook