A kölyökmacska fogazata - Royal Canin
Home Hírlevél Cica A kölyökmacska fogazata

A kölyökmacska fogazata

Nyomtatás
A kölyökmacska fogazata

A többi emlőshöz hasonlóan a macskák is teljesen fogatlanul születnek. Mindössze néhány nap kell azonban ahhoz, hogy a tejfogak végei már láthatóvá váljanak az ínyen keresztül. Ha többet akar megtudni a macskák fogairól, olvassa el az alábbi ismertetőt!

Az első fogak megjelenése

A tejfogak a kölyökmacska megszületése után nagyon hamar megjelennek. Az első metszőfogak már az élet második hetében kezdenek láthatóvá válni, majd egy hónapos korban a szemfogak is megjelennek. Az élet első hónapjában a kölyökmacskák még nem használják a tejfogaikat evésre, mert ekkor még kizárólag az anyamacska szoptatja őket, és alapvetően folyékony táplálékot igényelnek. Azután 3 hónapos korban a tejfogak kezdenek kihullani.

 

Kölyökmacskákban az élet első 6 hónapjában összesen 26 tejfog jelenik meg, a következő fogképlet szerint: 12 metszőfog, 4szemfog és 10 előzápfog (6 a felső, 4 pedig az alsó fogsorban).

 

A maradó fogak megjelenése

Az elválasztás idején, vagyis a kizárólag tejjel történő táplálkozás időszakának végén és a szilárdabb táplálékra való áttérés idején a tejfogak fokozatosan kezdenek kihullani, amint a kölyökmacska eléri a 12 hetes életkort.

Ezt követően, 4 és 6 hónapos kor között kezdenek láthatóvá válni a kölyökmacska maradó fogai, melyekből összesen 30 van: 12 metszőfog, 4 szemfog, 10 előzápfog (6 a felső, 4 pedig az alsó fogsorban), valamint 4 zápfog.

 

Hogyan biztosíthatom kölyökmacskám megfelelő szájhigiéniáját?

A macskák gyakran érzékenyek a szájüregi panaszokra, például ínygyulladásra vagy fogkőképződésre. Fontos, hogy már fiatal korban megakadályozzuk a foglepedék (plakk) kialakulását, melynek felhalmozódása fogkőképződéshez és ínygyulladáshoz vezet. Ennek érdekében fontos – és nagyon is lehetséges – rendszeresen megmosni a kölyökmacska fogait egy, az állatorvosoktól, állatgyógyszertárakból vagy kisállatos boltokból beszerezhető különleges fogkefével. Emellett a kölyökmacska fogainak ápolását elősegíthetjük egy olyan különleges táp etetésével, amely állagának és összetételének köszönhetően megkönnyíti a fogak tápszemcsébe való behatolását. Ennek során olyan mechanikai dörzsölő hatás lép fel, amely elősegíti a jó szájhigiénia megőrzését.

 

Amikor kölyökmacskánkkal játszunk, ügyeljünk arra, hogy a macska ne harapjon meg minket! Ez azért fontos, hogy megértse, a gazdája a főnök, ő pedig nem tehet meg mindent, ami csak tetszik neki.

  • facebook