Kiválasztás - Royal Canin

Élet a kiscicáddal

Nyomtatás
Kiválasztás

Egy életre szóló elkötelezettség

A kiscica érkezése vidámságot hoz az otthonunkba. Amikor megszületik ez az elhatározás, számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy ez a döntésünk több évre szól majd. A kiválasztást épp emiatt alapos átgondolás kell, hogy megelőzze.

Miután határozottan eldöntöttünk, hogy macskát szeretnénk, a következő legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk, hogy honnan szerezzük be az állatot.

Házi vagy fajtatiszta macskát válasszunk?

A fajtatiszta macska - mely kiválasztott szülők leszármazottja - nagyon jó társas lény, és emellett garantálja számunkra, hogy a cicus rendelkezik a fajtája által felállított standard-ekkel, és ugyanez vonatkozik a viselkedésére is. A fajtatiszta macskák ebből kifolyólag nagyon könnyen alkalmazkodnak az új környezetükhöz, amit házi cicák esetében már nem ilyen egyszerű kijelenteni. Mivel életük első hetei számunkra ismeretlenek, így nehezebben tudjuk megbecsülni felnőttkori megjelenésük és viselkedésük is.

Az ideális társ

Egy fajtatiszta macska kiválasztásánál elsősorban át kell gondolnunk, hogy milyen típusú társat keresünk. Elegánsat, mint az abesszint, impozáns, nyugodt természetűt, mint a maine coon, stb. A macskafajták nagyon változatos skálán mozognak, ezért érdemes részletes információt gyűjteni a különböző fajtákról. Csatlakozzunk macskaklubokhoz, ahonnan a legjobb tenyésztők elérhetőségeit is megszerezhetjük.

Egy macskakiállítás látogatása pótolhatatlan lehetőség, ha szeretnénk megismerni a macskafajták sokszínűségét, szépségét, és tenyésztőkkel szeretnénk megismerkedni. Ha van lehetőségünk rá, mindenképp látogassunk el arra a helyre, ahol a kiscicus született, ahol élete első heteiben élt, így megismerhetjük cicánk anyukáját, életvitelét, környezetét, és a tenyésztővel is elbeszélgethetünk.

A kölyökmacska 2 és 7 hetes kora között szocializálódik. Ez egy nagyon fontos szakasz az életében, mivel ebben az időszakban tanulja meg kezelni a körülötte történő eseményeket, szituációkat. Az ebben a korban kialakuló viselkedésforma hatással lesz az egész életére.

Kandúrt vagy nőstény macskát válasszunk?

A nőstény macskák szeretnivalóak, míg a kandúrok távolságtartóbbak – általában így ismertek a macskák. A valóság viszont az, hogy a cicák nemtől függetlenül nagyon barátságos állatok. Az ivartalanítás azonban erősen javasolt minden macskatartó számára - kivéve ha a gazdi nem akar tenyésztővé válni – mivel így jelentősen csökkenthetőek a viselkedésbeli különbségek nőstény és kandúr között.

A nem alapján történő választásnál sokkal fontosabb lehet, hogy a cica mennyire képes a szocializációra, ami a legfontosabb tényezője az ember-macska kiegyensúlyozott kapcsolatának. Éppen ezért sokkal fontosabb, hogy először elméletben meghatározzuk a jövőbeni cicánk természetét, és ez alapján keressünk olyan állatot, aki majd tud alkalmazkodni a mi életvitelünkhöz.

  • facebook