A macskafajták - Royal Canin
Home Macska A macska A macskafajták

A macskafajták

Print

Videók

Mielőtt magunkhoz veszünk egy cicát, tegyük fel magunknak a megfelelő kérdéseket! Mindig legyünk biztosak benne, ha az életünket egy kiscicával szeretnénk megosztani. Ehhez szigorú és pontos önvizsgálatra van szükség, hiszen ezzel az egy döntéshozatallal hosszú évekre elkötelezzük magunk.

Macskafajták

Melyik fajtát válasszam?

A macska alkatát mindig is harmónia és egyensúly jellemezte, testéből sugárzik a rugalmasság és a kecsesség – ez a kicsi háziállat azonban fajtája genetikai sokszínűségének köszönhetően rendkívül sokrétű. Különböző fajták különböző színben pompáznak – a cicák szerelmeseinek nagy örömére.

A különböző szövetségek kb. 60 macskafajt fogadnak el. Az ezen fajtákra vonatkozó szabványok leírják a fajta történelmi hátterét, fizikai kinézetét és fontosabb jellemvonásait. Lehet kicsi vagy nagy, karcsú vagy tömzsi, a macskák alaktana a következő három típust különbözteti meg (de átmeneti esetek is előfordulhatnak): lehet hosszúkás és karcsú, közepes vagy rövid és tömzsi.

Fajták: testalkat és természet kérdése

Egy viszonylag általános, gyakran megfigyelt trend alakult ki: minél hosszúkásabb a macska, annál aktívabb is. Minél nagyobb termetű, annál nyugodtabb, higgadtabb. Természetesen ez csak egy trend, de kivételek mindig vannak.

Az aktív macskák: csőszerű, hosszúkás testük és hosszú fejük van, füleiket pedig mindig azonnal hegyezik, ha valami megmoccan. „Keleties” külsejük, szikár, agárszerű izomzatuk heves, szenvedélyes természettel párosul. A sziámi, a balinéz, a keleti rövidszőrű, a mandarin, vagy a cornish rex mind szeretnivaló cicusok, imádnak „beszélni”, és nagyon ragaszkodnak a gazdijukhoz. Utálják a magányt – akárcsak a szfinx, a bengáli vagy az abesszin.

Az erős testalkatú, nyugodt macskák: testük rendkívül izmos, erősségük mégis az egyensúly és a mértékletesség. Nemcsak testalkatuk, jellemük is kiegyensúlyozott és kellemes; mindig jelen vannak, anélkül, hogy tolakodóvá válnának. Ilyen például a karthauzi, európai, burmai, egyiptomi mau és a göndörszőrű devon rex cicák.

Erős és szelíd macskák: nagyok és erősek. Mintha fontosságuk tudatában lennének, erősségüket szelídséggel kompenzálják. Lehetnek gömbölydedek, mint a brit vagy egzotikus rövidszőrű, lehetnek óriásiak, mint a maine coon, a norvég, a szibériai vagy a ragdoll. Némelyiknek lehet olyan hosszú szőre, hogy mindennapos ápolást igényel – lásd a perzsa macska –, de rendelkezhetnek olyan szőrzettel, amivel elég kéthetente foglalkozni – mint a burmai szent macska bundája. Ezek az erős, csendes cicusok imádják az ember társaságát, és anélkül ragaszkodnak hozzá, hogy egy ölelnivaló játékmacska válna belőlük.

Hosszúszőrű vagy rövidszőrű cicát válasszunk?

Ugyan nincs tudományos magyarázat erre a jelenségre, sokszor megállapították, hogy ha az adott fajon belül van hosszú- és rövidszőrű változat, a hosszúszőrű egyedek nyugodtabbak, mint a rövidszőrűek. A legjobb példa erre a perzsa macska és az egzotikus rövidszőrű párosa, hiszen az utóbbi gyakorlatilag a perzsa rövidszőrű változata.

Videók

A cica kiválasztása

Mielőtt magunkhoz veszünk egy cicát, tegyük fel magunknak a megfelelő kérdéseket! Mindig legyünk biztosak benne, ha az életünket egy kiscicával szeretnénk megosztani. Ehhez szigorú és pontos önvizsgálatra van szükség, hiszen ezzel az egy döntéshozatallal hosszú évekre elkötelezzük magunk.

  • facebook