Ardenni pásztorkutya – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Ardenni pásztorkutya

Nyomtatás

Ardenni pásztorkutya

A szokatlanság és a szívósság tökéletes elegye

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Bouvier des Ardennes

Típus : Lupoid

Kan méret : 56-62 cm

Kan testsúly : 28-35 kg

Szuka méret : 52-56 cm

Szuka testsúly : 22-28 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Belgium

breed_picture

Ezek a közepes méretű, belga pásztorkutyák alacsony, zömök testalkatú és szívós állatok. Csontszerkezetük nehezebb, mint ahogy azt méretükből adódóan gondolnánk. Fejük is meglehetősen erőteljes. Leginkább ezekkel a szavakkal tudnánk leírni őket: alacsony, köpcös és izmos kutyák. Fejükön ugyan rövid és lelapuló a szőrük, de mindenhol máshol durva, kócos, ami bajszukkal és szakállukkal együtt félelmetes külsőt kölcsönöz nekik. Mindazonáltal egy nagyon játékos, kíváncsi, fürge és társaságkedvelő fajtáról van szó: ezek a kutyusok képesek meglehetősen könnyen alkalmazkodni másokhoz, így minden helyzetben nyugodtak maradnak.

Fej+

Feje erős, inkább rövid.

lupoid

Test+

Teste erőteljes, de nem nehéz. Bordái inkább domborúak, mint laposak.

lupoid

Bunda+

Minden szín megengedett, kivéve a fehér színt.

lupoid

Fülek+

A felálló, egyenes, hegyes füleket részesítik előnyben. Azonban elfogadott az egyenes de lelógó fülhegyű, illetve a félig felálló, kifelé hajló fülekkel rendelkező egyedek is.

lupoid

Farok+

A farok vastag és magasan ülő. Az ardenni pásztorkutyák többsége rövidfarkú, sőt, számos egyed farokcsont nélkül jön világra.

lupoid

Szőrzet+

A fedőszőr száraz, durva és kócos, 6-6,5 cm hosszú az egész testen. A fején rövidebb és lelapulóbb. Szemöldöke nagy méretű.

lupoid

Az ardenni pásztorkutyát származási helyén mindig is szarvasmarha-pásztorként ismerték, s a szelekció során is ezekre a képességeire fókuszáltak. Főként olyan területeken alkalmazták, ahol a szegénység nagyon elterjedt volt, hiszen a zord éghajlat és a hegyvidéki környezet ennek a fajtának nem okozott gondot. Az ardenni pásztorkutya szívós és rendkívül bátor, ha a jószágok, a tulajdonok vagy a terület védelmezéséről van szó. Kitartó és energikus. Csak a legedzettebb és legkeményebben dolgozó (szabályozott populációból származó) kutyák terelhették a csordákat (főként szarvasmarhátkat és juhokat, de az elmúlt évszázadban már sertéskondák és ménesek terelésére is kiterjedt alkalmazásuk). Miután a régióban sok farmot kellett bezárni és gyengült a tejgazdaság is, az ardenni pásztorkutyák száma jelentős mértékben csökkent. 1985 körül lettek figyelmesek a kutyatenyésztők ennek a fajtának a jellegzetes vonásaira, és nagyjából 1990 óta tenyésztik a sztenderdnek megfelelően őket.

Did you know ?

Bundázata lehetővé teszi, hogy a kutya a szabadban éljen, és hogy a csordát bármilyen időjárási körülmények között őrizni és terelni tudja. Az aljszőrzete minden évszakban rendkívül sűrű, főként télen, hogy megvédje a kutyust a csípős hidegtől.

PHOTOS

  • facebook