Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya

Nyomtatás

Ausztrál csonkafarkú pásztorkutya

A világ végéről jött csonkafarkú

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Típus : Lupoid

Kan méret : 45,5-51 cm

Szuka méret : 43-48 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Australia

breed_picture

Ezeknek az arányos, kissé szögletes testalkatú kutyusoknak elég megviselt és barátságtalan a megjelenésük. Azonban fürgeségük és kitartásuk bizalmat keltenek az emberben, hiszen bármilyen nehéz és hosszú munkát, bármilyen szélsőséges időjárási viszonyok között képesek elvégezni A csonkafarkú pásztorkutyák hűséges, bátor, elhivatott kutyák, ösztönös munkakedvvel viselik gondját a nyájnak. Mindig éberek, figyelmük egy pillanatra sem lankad. Szófogafó fajta, és az idegenekkel szemben kissé gyanakvóak. A versenyporondon minden esetben kezesnek kell lenniük.

Fej+

Feje a fülek között széles és lapos, a szemek felé elkeskenyedő. A stop enyhe, de pontosan kivehető.

lupoid

Test+

Testhossza a szegycsonttól a farig megegyezik a marmagassággal.

lupoid

Bunda+

Bundája kék, vöröspettyes.

lupoid

Fülek+

Fülei meglehetősen kicsik, hegyesek és felállóak. Magasan ülnek, egymástól távol.

lupoid

Farok+

Farka vágatlan. Természetesen sem lehet hosszabb, mint 10,16 cm (4 inch).

lupoid

Szőrzet+

Fedő bundája meglehetősen rövid, sűrű és közepesen durva tapintású. Az aljszőrzet is rövid és sűrű, ám finom, puha.

lupoid

Amint azt a neve is mutatja, ez a fajta főként a csorda terelésére és őrzésére hivatott. És a csonkafarkú pásztorkutya ezt is teszi, legyen szó bármilyen nagy vagy szűkös területről is, dacolva mindenféle mostoha körülménnyel. Mindig éber, kivételes intelligenciával bíró, szemfüles, bátor és megbízható kutya. Teljes mértékben odaadó és kötelességtudó, így ideális pásztorkutya. Ez a kutyafajta hosszú történelemre tekint vissza, már a 19. század elejétől körültekintően tenyésztik Ausztráliában. Azonban két iskola is a magáénak vallja. Az első, a Thomas Simpson Hall, amely az Észak-Angliából származó terelőkutyákat, az ún. smithfield-eket keresztezte az Ausztráliában őslakos dingókkal. 1830 körül így jött létre az első ausztrál terelőfajta, az ún. Hall's Heeler. A másik verzió szerint egy New South Wales-i hajcsár, Timmins of Bathurst keresztezte a smithfield-et a dingóval 830-ban. Az így született utódok vörös, rövid farkú kutyák voltak, és a Timmins Biters néven ismerték őket. Félelmetes munkakutyák voltak, de a jószággal szemben is könyörtelennek bizonyultak. Ezért egy újabb keresztezésre volt szükség. Ekkor jött a képbe a simaszőrű blue merle collie, és az így kifejlesztett utódok lettek ennek a kiváló és sokoldalú fajtának, a ma ismeretes csonkafarkú pásztorkutyák ősei.

Did you know ?

A csonkafarkú pásztrokutyákat főként az ausztrál vadonban tenyésztették, így csak nagyon kis számban kerültek regisztrálásra. Csak 2001-ben kapta ez az ősi kutyafajta az ausztrál csonkafarkú pásztorkutya elnevezést.

PHOTOS

  • facebook