Bearded collie – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Bearded collie

Nyomtatás

Bearded collie

Az elegancia és az erő kellemes egyesítése

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Bearded Collie

Típus : Lupoid

Kan méret : 53-56 cm

Szuka méret : 51-55 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

A bearded collie vonzó, jellemzően szikár, erős testalkatú kutyus, nyugodt, kiegyensúlyozott vérmérséklettel. Csillogó, kíváncsi tekintetük a fajta megkülönböztető jegye. Ezek a terelőkutyák leginkább rugalmas, elnyúlt mozdulataikről lettek ismertek.

Fej+

Feje arányos a testével. A koponya széles, lapos és szögletes. A stop és a nyakszirt közötti távolság megegyezik a fülnyílások közötti szélességgel.

lupoid

Test+

A test hosszát inkább a bordák, azaz a mellkas hossza határozza meg, és nem az ágyéké. A hát egyenes, a bordák szélesek, nem domborúak. A szegcsonttól a farpontig mért testhossz nagyobb, mint a marmagasság(5:4 arányban). A nőstények teste enyhén hosszabb lehet, mint a hímeké.

lupoid

Bunda+

Bundája palaszürke, vöröses őzbarna, fekete vagy kék, továbbá a szürke, a barna, a homoksárga bármely árnyalata a jellegzetes fehér jegyekkel vagy anélkül.

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek és lelógók.

lupoid

Farok+

A farok alacsonyan tűzott, hurokszerű vagy csavarodó, legalább a csánkig ér.

lupoid

Szőrzet+

Kétrétegű bundája aljszőrzete puha és tömör, prémszerű. A fedőszőrzet lelapuló, durva, erős és bozontos.

lupoid

Nagyon higgadt, kiegyensúlyozott kutya. A bearded collie élénk, fürge, magabiztos és aktív kutyus. Kiegyensúlyozott és intelligens munkakutyák, az idegesség vagy az agresszió legkisebb jelét sem mutatják. Megkülönböztető jegyük a buksijuk, mely egy erős pofájú és méretes koponyával rendelkező kutya benyomását kelti. A stop mérsékelt. Orra hatalmas és szögletes, jellegzetesen fekete, de a kék és barna bundájú egyedeknél a szőrzet színével harmonizáló színű. Az orr és az ajkak egyszínűek, nincsen rajtuk semmilyen mintázat. Az ajkak és a szem széleinek elszíneződése megegyezik az orr színével. Ruganyos mozgás. A bearded collie könnyedén mozog, hatalmas területet képes bejárni, s közben egy fikacnyit sem veszt eleganciájából és kecsességéből. Testtartása és járása is azt bizonyítja, hogy munkára termett eb. A szakemberek a bearded collie-t azért tartják sokra, mert bennük a pásztorkutyákra jellemző mozgás a rugalmasságot hatékonysággal kombinálja.

Did you know ?

Szemszínük megegyezik a szőrzetük színével. Valójában ez vonatkozik a szemhéjaikra, az orrukra és a pofájukra is. Eredeti, mi?!

PHOTOS

  • facebook