Kezdőlap > Beauce-i juhászkutya

Nyomtatás

Beauce-i juhászkutya

A higgadt erő

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Beauceron

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Beauceron, Red, stocking

Kan méret : 65-70 cm

Szuka méret : 61-68 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A beauce-i juhászkutyák nagyok, erős, izmos testfelépítésűek, de egyáltalán nem testesek. Közepes méretű testük válltól a farpontig csupán kissé hosszabb, mint a marmagasság. Manapság ez a legkedveltebb francia juhászkutya otthonában és külföldön egyaránt.

Fej+

Élesen kirajzolt, harmonikus vonások jellemzik. Oldalról nézve a koponya vonalai és az orr nagyjából párhuzamosak.

lupoid

Test+

A hát egyenes, az ágyék rövid, széles és izmos, a far enyhén lejt. A mar feltűnő, a mellkas szélessége több, mint 1/5-del nagyobb, mint a marmagasság.

lupoid

Bunda+

Két eltérő bundázata ismert:

Fekete-cserbarna (fekete alapon cserszínű foltok), más néven "vörös harisnyás". A fekete szín nagyon erős, határozott, a cser foltok pedig mókusvörösek.

Harlequin (kékes fekete, cserszín foltokkal): szürke, fekete és cser színek. A szőrzet egyenlő részben fekete és cser színű, a foltok kiterjedtek. Néha a fekete jellemzőbb, mint a szürke. A cser foltok ugyanott találhatók, mint a fekete-cser szőrzetűeknél.

lupoid

Fülek+

Magasan tűzött, előre mutató, egyenesen tartott. A fülek nem simulhatnak szorosan a pofához.

lupoid

Farok+

Alacsonyan tartott, legalább a csánkig leér. Nincs benne elhajlás, enyhe kampót formál.

lupoid

Szőrzet+

A fejen puha, a törzsön rövid, tömör, erős és testhez simuló. 3-4 cm hosszú.

lupoid

Ezek a kutyák rettenthetetlenek és őszinték. Arckifejezésük nyílt, őszinte, egy pillanatig sem hitvány, félénk vagy nyugtalan. Jó magaviseletű, bátor kutyák. Fajtájuk a 19. század végén a francia síkságokon felfedezett ősi juhászkutyafajból fejlődött ki. Ugyanabba a típusba tartoztak, sima fejszőrzet és rövid, durva testszőrzet, valamint lenyírt fül jellemezte őket. Bundájuk fekete volt, négy alsó lábszárukat cserszínű foltok tarkították, s ezért a tenyésztők "vörös harisnyás"-nak nevezték őket.

Did you know ?

Jóllehet a fekete-cser szőrzet a legelterjedtebb, a 19. század végén megjelentek a szürke, a teljesen fekete, sőt a teljesen cserszínű beauce-i juhászkutyák is. Juhnyáj terelésére tenyésztették és nemesítették őket.

PHOTOS

  • facebook