Kezdőlap > Belga juhászkutya

Nyomtatás

Belga juhászkutya

Az emberiségért összefogó négy muskétás.

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Chien de Berger Belge

Típus : Lupoid

Kan méret : 62-66 cm

Kan testsúly : 25-30 kg

Szuka méret : 56-62 cm

Szuka testsúly : 22-26 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Belgium

breed_picture

A belga juhászkutya fajtáján belül négy kisebb család különül el egymástól: a hosszúszőrű Groenendael és Tervueren, a rövidszőrű Malinois és a durva szőrű Laekenois. Mind a négy kiegyensúlyozott, közepes testű állat.  Elegancia és erő, szikár, de edzett izomzat és általában szögletes testalkat jellemzi őket. Mind a négy fajta bátor állatokat takar, akik hozzá vannak szokva a kinti élethez, dacolva a belga időjárás viszontagságaival. Testalkatuk harmóniája és az, ahogyan magasra tartják a fejüket, a belga juhászkutyának olyan elegáns erőteljességet kölcsönöz, ami ennek a munkakutyafajnak a kiváltsága lett.

Fej+

Fejét magasan tartja, vonásai egyenesek, élesen kirajzoltak, pofája hosszúkás.

lupoid

Test+

Erős, nem súlyos testalkatú, a vállak és a far közötti távolság nagyjából megegyezik a marmagassággal.

lupoid

Bunda+

A Groenendael teljesen fekete; a Tervueren őzbarna vagy szürke, fekete felső szőrzettel és pofaszőrrel; a Malinois őzbarna fekete felső szőrzettel és pofaszőrrel; a Laekenois őzbarna, a fekete felső szőrzet nyomokban, főként a pofáján és a farkán fedezhető fel.

lupoid

Fülek+

Eléggé kicsi, felálló, szemmel láthatóan háromszögletű, széle lekerekedett, füle hegye csúcsos, merev. Éber, riadt állapotban függőlegesen, egyenesen hegyezi.

lupoid

Farok+

Formás, a faroktőnél erős; közepes hosszúságú, legalább a csánkig leér, de jellemzően alá is lelóg.

lupoid

Szőrzet+

A Groenendael és a Tervueren hosszúszőrű, a Malinois rövidszőrű, a Laekenois pedig durva szőrzetű.

lupoid

A belga juhászkutyák nagyon figyelmes és aktív állatok, tele vannak élettel és mindig készen állnak akcióba lépni. Nemcsak nyáj őrzésére hajlamos ösztönösen, hanem kiváló házőrző is. Embertársát feltétel nélkül megvédi, kitartó és lelkes állat. Minden megvan benne, ami a jó terelő-, őrző-védő és munkakutyához elengedhetetlen. Éber és lendületes vérmérsékletű, magabiztos, az aggodalom és az agresszió legapróbb jelét sem mutatja, s ezt testbeszéde is hűen tükrözi. Csillogó szeme büszkeségről és odaadó figyelemről tanúskodik. Ha véleményt akarunk formálni erről a kutyáról, mindenképp vegyük figyelembe nyugalmát és bátorságát.

Hivatalosan 1891 és 1897 között alakították ki ezt a fajtát. Az első tenyészklubot 1891. szeptember 29-én, Brüsszelben alapították. Ugyanezen év november 15-éig prof. A. Reul 117 kutyát vizsgált meg, hogy a legjobb példányokat kiválassza. A szelekciós programot a következő években fejlesztették ki.

Did you know ?

Hogy villámgyors-e? Természetesen! Ha mozgásban van, képes teljes sebességgel nagyon hirtelen irányt változtatni. Lelkesedése és őrző-védő ösztöne miatt imád körbe-körbe futkosni.

 

PHOTOS

  • facebook