Kezdőlap > Bergamói juhászkutya

Nyomtatás

Bergamói juhászkutya

Az olasz juhászkutya, mely rajong a gazdiért

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Cane Da Pastore Bergamasco

Típus : Lupoid

Kan méret : átlagosan 60 cm

Kan testsúly : 32–38 kg

Szuka méret : 56 cm (2 cm toleranciával mindkét irányba)

Szuka testsúly : 26–32 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Italy

breed_picture

A bergamói juhászkutyák erőteljes, arányos testalkatú, közepes méretű, visszafogott megjelenésű kutyák. Kivételesen jó terelő és őrző-védő fajta. Mint sok más juhászkutya, ők is kiegyensúlyozott és élettel teli állatok, de a fajta megkülönböztető jegye az az odaadás, amellyel embertársaikhoz ragaszkodnak.

Fej+

Az orr éppen olyan hosszú, mint a koponya. A fej látszólag nagy.

lupoid

Test+

A jól kivehető mar magas és hosszú, a hát vonalától indul, azonban a nyak harmonikusan fut a törzsbe. Az ágyéki rész kissé domború, a far pedig lejtő.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet egyszínű szürke vagy szürke mintázatú a palaszürkétől a nagyon világos vagy sötétebb árnyalatokig, sőt, lehet fekete is. Engedélyezett a világos barna és a tiszta őrbarna szín is. Az egyszínű fekete bunda csak akkor engedélyezett, ha teljesen átlátszatlan.

lupoid

Fülek+

A fülek magasan ülnek, és csak a felső kétharmad lóg le. A fülhegy lekerekedik.

lupoid

Farok+

A farok a far utolsó harmadán ül, a faroktőnél vastag és erős, a farokvég elvékonyodik.

lupoid

Szőrzet+

Bundája sűrű, nagyon hosszú, a különböző testrészeknek megfelelően. A szőrzet textúrája ép olyan durva, mint a kecskeszőré, főként a törzs elején.

lupoid

Ez az ősi juhászkutya fajta az egész itáliai alpesi régiót meghódította, de főként a bergamói völgyekben lett elterjedt, ahol nagyon fejlett a juhtartás. A bergamói juhászkutyát a juhok terelésére és őrzésére tenyésztették ki, így nem meglepő, hogy példamutató természetű ebek, akiket főként éberség, koncentráció és fizikai egyensúly jellemez. Tanulékonyságuk, elszántságuk révén, mely önuralommal és türelemmel párosul, kiváló őrző-védő kutyák és remek társak. Sokféle munkára alkalmasak és nagyon kötődnek az emberekhez.

Did you know ?

Szögletes testalkatuknak köszönhetően a bergamói juhászkutyák járása megkülönbözteti őket a többi terelőkutyától. Meglehetősen hosszú időn keresztül képesek vágtázni.

PHOTOS

  • facebook