Kezdőlap > Brie-i juhászkutya

Nyomtatás

Brie-i juhászkutya

Sok szőr között sem vész el a kutya!

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC KC
breed_picture

Original Name : Berger de Brie, Briard

Típus : Lupoid

Kan méret : 62-68 cm

Szuka méret : 56-64 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A briardok bátor, tanulékony, izmos és arányos testfelépítésű kutyák. Egy cseppet sem félénkek vagy agresszívak. Kiegyensúlyozott, aktív és éber állatok, nagyon dinamikusak, a lomhaság és az ügyetlenség egyáltalán nem jellemző rájuk. Az 1990-es években nem kerültek rivaldafénybe, de az azt követő időszakban a briard világszerte kedvelt kutyafajtává vált, sőt: egyedülállóan közkedvelt faj lett a francia juhászkutyák között. Sok családban leltek otthonra házőrzőként vagy egyszerű házikedvencként.

Fej+

Fejük erős és hosszú, félúton a nyakszírt és az orrhegy között. Csupa szőr borítja, mintha szakálla és bajusza, sőt szemöldöke is lenne.

lupoid

Test+

Teste hosszúsága nagyobb, mint magassága.

lupoid

Bunda+

A fehér színárnyalatai, ill. a gesztenyebarna és a mahagóni szín kivételével minden egységes szín megengedett - két színárnyalat nem lehet, a briard bundája egyszínű.

lupoid

Fülek+

Magasan ülő, inkább rövid fülei nem simulnak rá a fejére.

lupoid

Farok+

Farka nagyon sűrű, bozontos, vége kis kampót formál, lelógó. Egészen a csánkig leér, vagy pár centivel még lejjebb.

lupoid

Szőrzet+

"Csupaszőr", enyhén hullámos bundájú. Szőrzete hosszú és száraz (mint a kecskeszőr), enyhe aljszőrzettel.

lupoid

Ezt a fajtát hivatalosan a 18. század végén ismerték el: meg akarták különböztetni rövidszőrű unokatestvérétől, a beauce-i pásztorkutyától. Jelenleg is használt nevét csak 1809-ben kapta: Rozier abbé tett először különbséget a két kutyafaj között. A briard-ot terelő és őrző-védő hajlama miatt tenyésztették, de a francia hadsereg is alkalmazta a két világháború ideje alatt: feladata az őrök és a sérült katonákat felkutató mentőalakulatok kísérete volt. Évtizedekig az őzbarna bundájú briard-ok voltak elterjedtek, mígnem kifejlődött fekete változatuk is. Manapság már szürke és kékes jellegű bundázattal rendelkező egyedek is előfordulnak a briard-ok között. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy a szürke bundával világra jövő kölykök felnőtt korukban kékes színűek lesznek, míg a szürke változat születésekor még fekete színű.

Did you know ?

A briard azon kevés fajta közé tartozik, akiknek a hátsó lábukon dupla farkaskarom található. Két különálló csont alkotja őket, köröm is van rajtuk, és a talphoz közel kell elhelyezkedniük, hogy pontosan tudja mancsát a földre helyezni.

PHOTOS

  • facebook