Kezdőlap > Csehszlovák farkaskutya

Nyomtatás

Csehszlovák farkaskutya

A farkasbőrbe bújt...

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Československý Vlčák

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Czechoslovakian, Vlcak

Kan méret : legalább 65 cm

Kan testsúly : legalább 26 kg

Szuka méret : 60 cm

Szuka testsúly : legalább 20 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Czech Republic

breed_picture

Robosztus testalkatú, átlagon felüli méretekkel rendelkező juhászkutya, mely úgy néz ki, mint egy farkas. Szőrzete textúrája és színe, valamint maszkja is farkasra emlékeztet. A csehszlovák farkaskutya temperamentumos, gyorsan reagáló, fogékony fajta, telis tele energiával. Egy szó, mint száz: ezek a rettenthetetlen, merész kutyusok nemcsak nagyon sokoldalúak, de rendkívül hűségesek is!

Fej+

Fejük szimmetrikus és izmos. Felülnézetből vagy oldalnézetből csonkakúp alakú.

lupoid

Test+

A hátvonal a nyaktól a törzsön fut végig, a mar hangsúlyos és izmos, a hát erős és egyenes. Az ágyék rövid és izmos, nem széles.

lupoid

Bunda+

A megengedett színek a sárgásszürkétől az ezüstszürkéig  terjednek, jellegzetes, világosabb maszkkal.

lupoid

Fülek+

Fülei felállóak, hegyesek, vékonyak, háromszög alakúak, rövidek.

lupoid

Farok+

A farok magasan tűzött, nyugalmi állapotban egyenesen lelógó.

lupoid

Szőrzet+

Szőrzetük egyenes és tömör, de a téli és a nyári buntázat nagymértékben eltérő. Télen az aljszőrzet a domináns, mely a fedőszőrrel együtt vastag bundát formál, és a kutya egész testét beborítja.

lupoid

1955-ben az akkori Csehszlovákiában kísérleti tanulmányként kereszteztek német juhászkutyákat a kárpáti farkasokkal. A kétféle (hím-nőstény, nőstény-hím) keresztetésből származó utódok többsége genetikailag alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. 1965-ben módszeres tervet készítettek az új fajta tenyésztésére. Céljuk az volt, hogy a farkasok legalkalmasabb jellegzetességeit a kutya legjobb adottságaival ötvözzék. A csehszlovák farkaskutyát végül 1982-ben fogadta el a nemzeti tenyészbizottsági klub hazai kutyafajként.

Did you know ?

Nyugalmi állapotban a nyak 40 fokos szögben elhajolhat. A nyak elég hosszú kell, hogy legyen ahhoz, hogy a kutya mindenféle erőfeszítés nélkül a földhöz tudja szegezni az orrát.

PHOTOS

  • facebook