Kezdőlap > Flandriai pásztorkutya

Nyomtatás

Flandriai pásztorkutya

A kis belga-francia, aki bárhol jól érzi magát

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC KC
breed_picture

Original Name : Bouvier des Flandres

Típus : Lupoid

Kan méret : 62-68 cm

Kan testsúly : 35-40 kg

Szuka méret : 59-65 cm

Szuka testsúly : 27-35 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Belgium France

breed_picture

A flandriai pásztorkutya rövid, köpcös testalkatú, lábai erősek, izmosak. Első pillantásra is erőt sugároz. Természetes testtartásában, a gondozóval való érintkezést kizárva alkossunk véleményt róla.

Fej+

Feje látszólag nagy (amit bajusz- és szakáll-szerű pofaszőrzete csak még jobban kihangsúlyoz), ám testalkatához, termetéhez mérten arányos.

lupoid

Test+

Teste erőteljes, zömök és rövid, háta és ágyéka vonala vízszintes, erős és feszes. Marja egy kissé kiemelkedik. A háta rövid, széles, izmos és nagyon stabil. A gyengeség legcsekélyebb jele sem mutatkozik rajta - ugyanakkor teste hajlékony is.

lupoid

Bunda+

Általában szürke, tarka vagy feketés. 

lupoid

Fülek+

Szemvonala fölött magasan ülnek fülei, melyek föggőlegesen lelógnak. Ezért a karám ne legyen fejtetejénél magasabban!

lupoid

Farok+

Viszonylag magasra szegi fejét, a gerincével egy vonalban. Némely egyed farok nélkül jön a világra - de ezért ne büntessük meg őt, nem az ő hibája!

lupoid

Szőrzet+

Szőrzete tapintása durva, száraz, fénytelen. Nem túl hosszú, de nem is túl rövid (kb. 6-6,5 cm hosszú), kissé kócos, de nem gyapjas vagy göndör.

 

lupoid

A flandriai pásztorkutya - mint azt neve is mutatja - Flandria történelmi területéről származik, amely ma Franciaország és Belgium határán terül el. A nyájak terelésére alkalmas kutyára nagy szükség volt, a helybéli pásztorok és csordahajtók pedig csak olyan helyi kutyákat alkalmaztak, akik rendelkeztek az ehhez a feladatkörhöz elengedhetetlen magaviseleti és fizikai tulajdonságokkal. A flandriai pásztorkutya minden szempontból megfelelt elvárásaiknak. Csak nézz bele ennek a nyugodt, ámde bátor állat szemeibe, és egy csapásra rabul ejt majd intelligenciája, energiája és rettenthetetlen lénye! Ösztönös munkaigényét mindig ki kell elégíteni! Bármilyen változás, ami árthat neki, büntetendő!

Did you know ?

A flandriai pásztorkutya feladata eredetileg a nyáj terelése volt, hiszen kiváló igavonó- és pásztorkutya. A tanyák berendezései azonban egyre modernebbek lettek, így megváltozott a flandriai pásztorkutya feladatköre is: manapság ezen faj egyedei ideális őrző-védő és rendőrkutyák.

PHOTOS

  • facebook