Kezdőlap > Holland juhászkutya

Nyomtatás

Holland juhászkutya

A hasznosság és a szeretetreméltóság tökéletes elegye

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Hollandse Herdershond

Típus : Lupoid

Kan méret : 57-62 cm

Szuka méret : 55-60 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Netherlands

breed_picture

A holland juhászkutyák arányos testfelépítésű, közepes testalkatú, átlagos súlyú, erőteljes, izmos kutya. Ezek a munkakutyák sok tekintetben jelentős lépéseket tettek (beleértve a Ring és az RCI vizsgákat). Intelligens kutya benyomását keltik, vérmérsékletük élénk. Testük hosszabb, mint a marmagasság (10:9 arányban).

Fej+

A fej legyen arányos a testtel, inkább hosszúkás, mint masszív. Nem lehetnek rajta ráncok, redők, nem lehet száraz.  A szálkásszőrű egyedek fele szögletesebbnek tűnik, de ez csupán optikai csalódás.

lupoid

Test+

Hátuk erős, rövid, egyenes. Az egyék erős, nem túl hosszú és nem keskeny. A far nem lehet rövid vagy lejtős. A mellkas mély, de nem keskeny.

lupoid

Bunda+

A rövid és hosszú szőrű egyedek bundája leginkább tarka barna alappal (arany-tarka) vagy szürke alappal (ezüst-tarka). A foltok az egész testen előfordulnak, a galléron, a hátső lábakon és a farkon is. Nem kívánatos túl sok fekete szín a fedőszőrön, a fekete maszk azonban kívánatos.

A szálkásszőrű egyedek bundája lehet kékes szürke, fehér pettyes fekete, arany-tarka és ezüst-tarka. A fedőszőrön levő foltok nem olyan hangsúlyosak, mint a többi változatban.

lupoid

Fülek+

A fülek inkább kisebbek, magasan ülők, hegyesek, felállók, és előre nézők.

lupoid

Farok+

Nyugalmi állapotban a farok egyenesen lelóg, a csánkhoz érve enyhén görbül.

lupoid

Szőrzet+

Háromféle szőrzet ismert: a rövid, a hosszú és a szálkás.

lupoid

Érzelmes, szófogadó, nagyon hűséges és bizalmas fajta. A holland juhászkutya igénytelen kutya, tele energiával. Ha mindehhez hozzáadjuk lankadatlan éberségét, megkapjuk a juhászkutya meghatározását. A holland juhászkutyák a holland terelőebek közé tartoznak, akárcsak a schapendoes és a saarloosi farkaskutya. A szakemberek szerint eredetileg belga rokonaikkal keresztezték őket, mert nekik hasonló külső és belső vonásaik voltak, hasonló változatokkal. Manapság a holland juhászkutyák hivatalosan elfogadott munkakutyák. Bátorságuk, merészségük, kitartásuk és fáradhatatlanságuk elismert. Hollandiában az 1898-ban alapított fajtaklub felelős a fajta népszerűsítéséért és a kiválasztásért, amely révén a fajta sokrétű adottságaikra  összpontosítanak.

Did you know ?

Ez a fajta már kölyökkortól határozott irányítást kíván meg, csak hozzáértő gazdinak ajánlott. Azonban, ha megfelelő oktatásban és szocializációban van része, lenyűgöző, hogy mire képes ez a kutya!

PHOTOS

  • facebook