Kezdőlap > Katalán pásztorkutya

Nyomtatás

Katalán pásztorkutya

Még egy pireneusi pásztor

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Gos d’Atura Catala

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Gos

Kan méret : 45-55 cm

Szuka méret : 43-53 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Spain

breed_picture

Ősi spanyol kutyafajta, a Pireneusok területéről kiindulva az egész katalán vidéket meghódították. A katalán pásztorkutya közepes méretű, gyönyörű bundázatú, intelligens és rendkívül hűséges kutyusok, akik az embernek ideális társai lehetnek.

Fej+

Feje erős, kissé domború, a fejtőnél széles. Nem lehet nehéz, de arányos a test többi részével.

lupoid

Test+

Teste kissé hosszúkás (9:8 arányban), erős és izomos, amely kitartást és fürgeséget sugároz.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet őzbarna vagy szürke (ami fehér, szürke és fekete színű szőrzet ezüstszürke vagy sötétszürke árnyalatokkal tarkítva).

lupoid

Fülek+

Fülei magasan ülők, háromszög alakúak, hegyesek és lelógóak.

lupoid

Farok+

Farka meglehetősen mélyen tűzött. Lehet hosszú (a csánk alá leérő) vagy rövid is (10 cm-nél rövidebb). Egyes egyedek farok nélkül születnek.

lupoid

Szőrzet+

Szőrzete hosszú, lelapuló, enyhén hullámos, durva, és a test teljes hátsó harmadán sűrű aljszőrzettel.

 

lupoid

A katalán pásztorkutyák kiváló terelőebek, hiszen nemcsak a pásztor utasításait képesek követni, hanem rendkívüli érzékkel ők maguk is kezdeményeznek a terelés során, biztosítva, hogy a csorda szét ne széledjen. Hihetetlen bátorságuk alkalmassá teszi őket az őrzésre. Ne becsüljük le őket: élénk és intelligens kutyusok, nem beszélve szívós és kellemes jellemükről. A katalán pásztorkutyák odaadóan őrzik gazdájukat és a csordát, ugyanakkor az idegenekkel szemben tartózkodók. Ezért is tartják ezeket a csodás állatokat társaságkerülőnek.

Did you know ?

A katalán pásztorkutyák nagyon éber kutyusok és rendkívüli mértékben elleneállnak a hidegnek, a melegnek és a különböző időjárási viszonyoknak. Mindazonyáltal nagyon egyszerű, szerény étrendre van szükégük ahhoz, hogy ezen szélsőséges körülmények között dolgozni tudjanak.

PHOTOS

  • facebook