Kezdőlap > Mallorcai pásztorkutya

Nyomtatás

Mallorcai pásztorkutya

Az egyik leghatalmasabb kutya az óvilágból

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Ca de Bestiar

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Majorca, Shepherd, Dog

Kan méret : 66-73 cm

Kan testsúly : átlagosan 40 kg

Szuka méret : 62-68 cm

Szuka testsúly : átlagosan 40 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Spain

breed_picture

A mallorcai pásztorkutya viszonylag nagy termetű, közepes testsúlyú kutya. Egyszínű fekete vagy fekete alapon fehér jegyeket visel a mellkasán. Kiegyensúlyozott, szívós, erős, izmos, robosztus és fürge kutyus. Kétféle szőrzettel ismert: a rövidszőrű változat az elterjedtebb, azonban vannak hosszúszőrű egyedek is.

Fej+

Feje oldalról nézve kissé háromszög alakú. Felülről nézve a fejtető szélesebb. Erős, de nem nehéz. Az orrnyereg éppolyan hosszú, mint a koponya, és a fej és a nyak hossza is megegyezik.

lupoid

Test+

Teste robosztus, kiegyensúlyozott - erőt és gyorsaságot sugároz.

 

lupoid

Bunda+

Bundáját tekintve csak a fekete a megengedett szín, azonban ennek minden árnyalata elfogadható. Fehér mintázat csak a mellkason, a nyak alatt (mint egy nyakkendő vagy gallér) és a lábfejeken megengedett.

lupoid

Fülek+

Fülei lelógók, háromszög alakúak és kisebbek, mint a fej. A fülhegyek a szem sarkáig leérnek. Nagyjából olyan hosszúak, mint az egész koponya.

lupoid

Farok+

Farka vízszintes, a farokvég felé fokozatosan emelkedik. A faroktőnél meglehetősen vastag.

lupoid

Szőrzet+

Szőrzete rövid és sűrű, az ágyéki részen 1-2,5 cm hosszúra nő meg. Aljszőrzete finom, elég ritka, lelapuló. A hosszúszőrű egyedeknél az ágyéki részen a szőrzet lehet kissé göndör, és évszaktól függően a 7 cm-t is elérheti (télen hosszabb).

lupoid

Ezek a nemes kutyák csak egyetlen társat fogadnak el, így az idegenekkel szemben képtelenek bármiféle kötődést kialakítani. Intelligens, szófogadó, szenvedélyes állatok, kiskorukban meglehetősen félénkek és tartózkodók lehetnek. Szokatlanul érzékeny fajta. Mindazonáltal bátor, kissé házsártos, de hűséges társak egy életen át.

Did you know ?

A mallorcai pásztorkutya nézése egyedülálló. Meglehetősen kicsi, enyhén mandulavágású szemei rozmaring méz (elég tiszta) vagy karob méz (sötét) színűek, intelligenciát és szomorúságot sugallnak, egy csipetnyi gyanakvással fűszerezve.

PHOTOS

  • facebook