Kezdőlap > Mudi

Nyomtatás

Mudi

Az abszolút eredeti megjelenés

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Mudi

Típus : Lupoid

Kan méret : 40,5-47 cm, de az ideális 43-45 cm

Kan testsúly : 11-13 kg

Szuka méret : 38-44 cm, de az ideális 40-42 cm

Szuka testsúly : 8-11 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Hungary

breed_picture

A mudi közepes testű juhászkutya ék alakú fejjel, hegyes, felálló fülekkel és egyértelműen lefelé lejtő felső testvonallal. Fejét és lábait rövid, puha szőrzet borítja, teste többi részén azonban bundája hosszabb, nagyon hullámos, majdhogynem göndör. Sok színben ismeretes fajta.

Fej+

Feje egyértelműen vonzó: egy nagyon figyelmes, dinamikus, vidám és intelligens kutya benyomását kelti, s a félénkség vagy az agresszió legcsekélyebb nyomát sem mutatja. Orra ék alakú, elkeskenyedő.

lupoid

Test+

Teste felső vonala a far felé lejt, a marja hangsúlyos, hosszú és izmos. A háta egyenes, rövid, az ágyék közepes hosszúságú és erős. A far rövid, és enyhén lejt.

lupoid

Bunda+

Bundája sokszínű lehet: őzbarna, fekete, cifra (blue merle - fekete foltos, csíkos, tarka, világos vagy sötét kékesszürke foltos), hamuszürke (szürkéskék), barna.

lupoid

Fülek+

Füle magasan tűzött, V alakú, szőrrel gazdagon borított, egészen a fülhegyig.

lupoid

Farok+

Farkát közepesen magasan hordja, nyugalmi állapotban lelóg, az alsó harmad majdnem vízszintesig emelkedik.

lupoid

Szőrzet+

Fejét és mellső lábait rövid, egyenes, puha szőrzet borítja; teste többi részét egységesen hullámos, szinte göndör, sűrű és csillogó bunda fedi, amely megközelítőleg 2,5-7 cm hosszú.

lupoid

A mudik a 18-19. században, a magyar juhászkutyák és a hegyesfülű német pásztorkutyák keresztezésével alakultak ki. Nagyon bátor és alkalmazkodó kutyusok, ami arra ösztönözte a pászotokat, hogy nagy, bajos jószágok terelésére alkalmazzák őket. Vadászatok alkalmával a vaddisznó hajtására is használták. Említésre méltóan gyors, fürge, ugyanakkor őrző-védő feladatokat is kiválóan ellát, a veszélyt jelzi. Képes kiszimatolni a kábítószereket. Viszonylag rövid és igénytelen bundája miatt minden probléma nélkül tartható házban.

Did you know ?

Minden kutyabarát dicsőíti a mudikat rendkívül szorgalmas természetükért és élénk, bátor, figyelmes, éber, alkalmazkodó jellemükért.

PHOTOS

  • facebook