Kezdőlap > Német juhászkutya

Nyomtatás

Német juhászkutya

Munkakutya az ember szolgálatában

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Deutscher Schäferhund

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Alsatian

Kan méret : 60-65 cm

Kan testsúly : 30-40 kg

Szuka méret : 55-60 cm

Szuka testsúly : 22-32 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Germany

breed_picture

Rendszeres és módszeres tenyésztése az első tenyészklub megalapítása (1889) után kezdődött. Közép- és dél-németországi juhászkutyákból tenyésztették ki. Olyan kiváló munkakutyát akartak kifejleszteni, amelynek nemcsak fizikai adottságait, de jellembeli tulajdonságait és vérmérsékletét is szabályozhatták.

Fej+

Ék alakú feje arányos a többi testrésszel (hosszúsága kb. a marmagasság 40%-a), mégsem válik közönségessé vagy túlzottan nyúlttá. Feje általános megjelenése tiszta és száraz, mérsékelten szélesedik a fülek között.

lupoid

Test+

Testének felső vonala enyhén lejtve, egyenesen fut a nyakszirttől és a fejlett martól a hátán keresztül a faráig. Az ágyék széles, fejlett és izmos. A hát erős, robosztus és edzett.

lupoid

Bunda+

Bundája fekete vörösesbarna, barna, sárgás vagy akár világos szürke színű mintázattal. Egyszínű fekete sötét foltokkal, fekete nyereggel és pofaszőrzettel.

lupoid

Fülek+

Közepes méretű, felálló, szimmetrikus (magasan tűzött, egyik oldalra sem lejtő) fülei vannak, melyek kúp alakúak. Fülkagylói előre fordulnak.

lupoid

Farok+

Farka legalább a csánkig leér, de a nem haladhatja meg a lábközép felét. Alsó felén a farokszőrzet enyhén hosszabb, mint felül. A farok enyhe ívet formál. Izgalmi állapotban vagy cselekvés közben megemeli, de vízszintesnél feljebb soha.

lupoid

Szőrzet+

Rövid szőrű, aljszőrzettel. A felső szőrzet egyenes, durva tapintású és rendkívül sűrű.

lupoid

A németjuhászok erős testalkatú, közepes méretű kutyák. Egy kissé hosszabb a testük, mint a magasságuk, erősek, izmosak és szikárak. Ezek a kutyák higgadt, kiegyensúlyozott, magabiztos és teljesen természetes állatok, s ha csak nem provokálják, abszolut ártalmatlanok is. Éberség, könnyen kezelhetőség, tanulékonyság jellemzi őket. Bátrak, életerősek és ösztönösen bármikor készen állnak a harcra. Ezen tulajdonságai kiváló társakká teszik őket, de alkalmasak őrző-védő és pásztor feladatokra is. Ez a kutyafajta lenyűgözően sokoldalú.

Did you know ?

Amikor a németjuhász nyugodtan és szabályosan üget, a fejét előre tolja, a farkát pedig enyhén megemeli, így alkotva egy hajlékony, harmonikus vonalat, ami a fülétől a nyakán és a hátán keresztül egészen a farok végéig húzódik.

PHOTOS

  • facebook