Kezdőlap > Pikárdiai juhászkutya

Nyomtatás

Pikárdiai juhászkutya

Sokkal lenyűgözőbb, mint azt a külseje mutatja

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Picard, Berger de Picardie

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Berger, Picard

Kan méret : 60-65 cm

Szuka méret : 55-60 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

A pikárdiai juhászkutya közepes méretű, szívós, de elegáns és izmos kutya, csordultig tele energiával. Ezen terrierszerű fajtának eme intelligens tekintetű tagjai nagyon aktívak és éberek.

Fej+

A feje arányos a többi testrésszel, de nem szabad, hogy nehéz legyen. A stop nagyon könnyű, az orrhegy és a koponya tetőpontja között pontosanfélúton található. A koponya kissé, de nem túlzottan széles.

lupoid

Test+

A mellkas nem túlzottan, de mély, és a test hossza egy picivel nagyobb, mint a marmagasság. A háta egyenes, az ágyék és a bordák felül ívesek.

lupoid

Bunda+

Bundája szürke, szürkés-fekete, szürke alapon sötét fedőszőrrel, szürke pettyes, vöröses szürke, világos vagy sötét őzbarna, vagy ezen árnyalatok keveréke lehet.

lupoid

Fülek+

A fülek mérsékelt méretűek, a fültőnél szélesek, elég magasan ülnek, mint egy juh füle, és mindig felálnak. A fülhegy kissé lekerekedik.

lupoid

Farok+

A farok nyugalmi állapotban leár a csánkig, egyenes, a farok vége kissé visszakunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Szőre durba tapontású, félhosszú, se nem hullámos, se nem lelapuló. Száraz, határozott tapintású kell, hogy legyen.

lupoid

Az általános felfogás szerint, mint minden ma ismert juhászkutyának, a pikárdiai juhászkutyának is azok a kutyák voltak az ősei, akik a kr. e. 4. században a keltákkal érkeztek Franciaország területére. A középkorban sok festő és vésnök örökítette meg ezeket az erős csontozatú, közepes méretű, durva szőrű és felálló fülű kutyusokat műveiken. A Bergerie Nationale de Rambouillet-ben található egy 19. századi portré, amely egy juhászt ábrázol egy olyan kutya társaságában, amely rendkívüli módon hasonlít a ma ismeretes pikárdiai juhászkutyára. Az első pikárdiai juhászkutyákat 1863-ban még a beauce-i juhászkutyával és a briard-ral egy csoportban tűntették föl, közéjük sorolták.1898-ból már vannak bizonyítékok a pikárdiai fajta létezésére. Abban az időben trikolor volt, sárgásbarna mintával. A fajta prototípusa Tambour volt, Emile Bedut kutyája. A pikárdiai juhészkutya ma már a legelterjedtebb őrző-védő és társasági kutya, és szemmel láthatólag nagyon elégedettek a sorsukkal. A fajta kedvelői nagyre becsülik ezeknek a kutyának a kedvességét, hűségét, intelligenciáját, nyugalmat sugárzó jellemét, a fajtára jellemző sziklaszilárd testfelépítést és legendás kiegyensúlyozottságát.

Did you know ?

A többi francia juhászkutyával szemben, akiket a fajtaegyesületek már a 19. század végén elismertek, a pikárdiai juhászkutyának 1922-ig kellett várnia, amíg az első hivatalos sztenderet közzétették a fajtáról.

PHOTOS

  • facebook