Kezdőlap > Pireneusi juhászkutya

Nyomtatás

Pireneusi juhászkutya

A Pireneusok ikonikus kutyafajtája

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Berger des Pyrénées à poil long

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Rough, faced or Long, haired Pyrenean Shepherd or Sheepdog

Kan méret : 45-48 cm (a tökéletes egyedeknél 2 cm eltérés megengedett mindkét irányba)

Szuka méret : 38-46 cm (a tökéletes egyedeknél 2 cm eltérés megengedett mindkét irányba)

Ápolás mértéke :

Származási hely : France

breed_picture

Az elég szerény származású pireneusi juhászkutyát egészen a 20. század elejéig nem is ismerték el a hivatalos körökben. Valójában a fajta egyedei völgyenként eltérő jegyeket mutatnak, azonban hiába térhet el mérete és bundázata, jelleme és viselkedése mindig meghatározó. A fajátra vonatkozó első sztenderdet 1921 és 1925 között publikálták, és azóta is csak nagyon kis mértében változott.

Fej+

A feje általában háromszögletes.

lupoid

Test+

Csontszerkezete szilárd, de nem nehéz. Izomzata szikár. A test felső vonala feszes, a mar  hangsúlyos.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet őzbarna, szürke, gyakran lehet fehér mintázat a fején, a mellkasán és a végtagjain, továbbá lehet harlequin (kék pettyes és fekete). Megengedett szín még a tarka, fekete, és a fekete alapon fehér mintázat.

lupoid

Fülek+

A fülei legyenek elég rövidek, a fültőnél mérsékelten szélesek, és ne üljenek túl közel egymáshoz (de ne is túl távol) a koponya tetején.

lupoid

Farok+

A farok bojtos, nem túl hosszú, elég alacsonyan tűzött, a farokvég kampószerűen visszakunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Szőre lehet hosszú vagy félhosszú, de minden esetben sűrű, egyenes vagy enyhén hullámos. Az ágyék és a combok tájékán bundázata sűrűbb és gyapjasabb. A szőrzet textúrája valahol fél úton van a kecskeszőr és a gyapjú között.

lupoid

A pireneusi juhászkutyák nagyon összetett testfelépítésükbe óriási mennyiségű idegi energiát halmoznak fel. Egyedi kinézetük annak köszönhető, hogy folyton éber arckifejezésük ravasz, gyanakvó fizikummal, életerővel komibnálódik. Ezek a fáradhatatlan kis kutyusok nagyon leleményesek, tele vannak a kezdeményezés erejével, és nagyon hűségesek embertársukhoz. Természetüknél fogva nagyon makacsok és önfejűek, ezért nagyon fontos hogy erős kezű, határozott gazdi kezelje, aki képes a bennük lévő energiát arra összpontosítani, hogy ezek a csodás kutyusok a bennük lévő inteligenciából és vitalitásból a legjobbat hozzák ki. Az idegenekkel szemben gyakran bizalmatlanok. Nagyon sok testmozgást igényelnek. 

Did you know ?

A durva és a gyapja szőrzet keveredése azt eredményeztheti, hogy a kutya szőre rasztaszerűen zsinórokba rendeződik, és össze is gumbancolódhat, így cserépszerűen fedi el az ágyékot és a combokat.  A zsinóros szőrzet megjelenhet a mellkason és a könyökönél is.

PHOTOS

  • facebook