Portugál juhászkutya – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Portugál juhászkutya

Nyomtatás

Portugál juhászkutya

Juhászkutyák, aki néha szeretnek bohóckodni

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Cão da Serra de Aires

Típus : Lupoid

Kan méret : 45-55 cm

Kan testsúly : 12-18 kg

Szuka méret : 42-52 cm

Szuka testsúly : 12-18 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Portugal

breed_picture

Ez a közepes méretű fajta kivételesen intelligens és nagyon élettel teli. Nagyon szívós, egyszerű kutyusok, akik rendkívül odaadóan ragaszkodnak a juhászhoz és a rájuk bízott jószágokhoz. A portugál juhászkutya az idegenekkel szemben bizalmatlan, és nem szeret éjszaka, a sötétben dolgozni. Viselkedésük és megjelenésük a majmokéra emlékeztet, aminek köszönhetően szülőföldjükön "majomkutyának" nevezik őket. Főként az Alentejo térségben alkalmazzák őket juhok, kecskék, szarvasmarhák, lovak és sertések terelésére és őrzésére. A jószágok kezelési módja miatt népszerűek, és azért, ahogy az elkószált állatokat visszahozzák.

Fej+

Feje erős, széles, se nem hosszúkás, se nem előreugró.

lupoid

Test+

Teste felső vonala enyhén lejt, míg az alsó vonal felfelé íves. A szegy hangsúlyos, a mellkas mély, kellően leereszkedik, közepes méretű.

lupoid

Bunda+

A sárga, barna, szürke, őzbarna és farkasszürke színek, ezek világosabb és sötétebb árnyalatai, valamint a fekete szín megengedett. Sárgásbarna mintázata lehet akár fehér szőrökkel tarkítva, de sose lehet fehér foltos, kivéve a farkán (egy kis folt megengedett).

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, ha nem nyírják lelógóak és simák, ha megnyírják, egyenesek. Háromszögletesek, közepes hosszúságúak és puhák.

lupoid

Farok+

A farok magasan tűzött, a faroktőnél elkeskenyedő, a csánkig leér. Nyugalmi állapotban lelógó, többé kevésbé íves, a farokvég kunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Szőre nagyon hosszú, sima vagy enyhén hullámos, hosszú szakállt, bajuszt és szemöldököt formál, de a szemét nem fedi el.

lupoid

A ma ismert portugál juhászkutyákról azt tartják, hogy két briard leszármazottjai, melyeket Castro Guimarães báró importált a 20. század elején. Mára a fajta elég nagy számú olyan egyedből áll, akiknek sokszínű jellemvonásaik már letisztultak. Valószínűleg ezért választották Alentejo juhászai ezt a fajtát annak ellenére is, hogy a térség géhajlatához nem igazán voltak képesek alkalmazkodni...

Did you know ?

A portugál juhászkutyák nagyon hasonlítanak a pireneusi juhászkutyákhoz, ami azt sugallja, hogy annak a fajtának aldivíziója. A fajta javítására valószínűleg a briard-ral keresztezték őket.

PHOTOS

  • facebook