Kezdőlap > Puli

Nyomtatás

Puli

Több lábon álló zsinórcsokor

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Puli

Típus : Lupoid

Kan méret : 39-45 cm, de az ideális 41-43 cm

Kan testsúly : 13-15 kg

Szuka méret : 35,5-42 cm, de az ideális 38-40 cm

Szuka testsúly : 10-13 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Hungary

breed_picture

A pulik robosztus, közepes testű, négyszögletes kutyák, vékony, de elég erős csontozattal. Bár elég szikár testalkatúak, testük meglehetősen izmos. Szőrzetük a fejükön is olyan sűrű, hogy gömbjelleget kölcsönöz nekik, s eltakarja a szemüket is. A farkukat is sűrű szőrzet borítja, rákunkorodik a farra, aminek köszönhetően a hátvonal olyan, mintha előlről hátrafelé kiemelkedne.

Fej+

Elölnézetből kerek, oldalról tojásdadnak tűnik.

lupoid

Test+

Hátvonala egyenes, bár a farok helyzete miatt enyhén emelkedőnek tűnik. A mar enyhén kiugró, a hát közepes hosszúságú, egyenes, izmos és erős. A rövid ágyék is nagyon izmos.

lupoid

Bunda+

Fekete, fekete rozsdavörös vagy szürke árnyékolással; őzbarna (fakó) határozott fekete maszkkal; gyöngyfehér (vörösesaranyszín nélkül!).

lupoid

Fülek+

A fülek középmagasan helyezkednek el, lelógnak, a fültő széles. V alakú, a fülhegy lekerekedik.

lupoid

Farok+

A farok közepesen magas, felkunkorodik a farra. Sűrű szőrzet borítja.

lupoid

Szőrzet+

A fedőszőrzet meglehetősen durva, az aljszőrzet puhább. A kettő aránya genetikailag szabályozott, a teljes szőrzet jellegét meghatározza. A szőrök összenemezesedve zsinórokat alkotnak. Könnyen kezelhető.

lupoid

A puli egy ázsiai eredetű magyar pásztorkutyafajta. Őseik a marhatartó nomád magyar néppel érkeztek a Kárpát-medencébe. Élénk, nagyon lelkes állatok, imádják a gyerekeket, és kiváló őrző-védő kutyák. Testfelépítésük miatt nagyon mozgékonyak. Testhosszuk megegyezik a marmagasságukkal. A mellkas magassága valamivel kisebb, mint a marmagasság fele, a pofa pedig kb. harmada a koponya hosszának.

Did you know ?

Nehéz precízen meghatározni a puli testrészeit, mert egész testét sűrű, zsínórszerű, nemezes bunda borítja. Ezért szükséges és fontos kézzel kitapogatni ezeknek a kutyáknak a testrészeit, hogy ellenőrizhessük, egészségesek-e.

PHOTOS

  • facebook