Home > Schapendoes

Print

Schapendoes

Holland fajták között a legvilágibb

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Nederlandse Schapendoes

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Dutch, Sheep, Dog

Kan méret : 43- 50 cm

Szuka méret : 40-47 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Netherlands

breed_picture

Ez a hosszúszőrű kutyafajta könnyű testfelépítésű, 40-50 cm marmagasságú egyedeket foglal magába. Könnyed, rugalmas járását gyakran tarkítja figyelemre méltó ugrásokkal. Egy jó schapendoes fürge és bátor. Tulajdonságai közé tartozik az intelligencia, az éberség, a vitalitás, a vidámság, a kedvesség és a temperamentumosság. Szeretetre méltó és nagyon hűséges a családjához.

Fej+

Sűrű szőrzete nagyobbnak és főként szélesebbnek mutatja a fejét, a koponyáját pedig magasabbnak, mint amilyen valójában.

lupoid

Test+

A test hossza kis mértékben nagyobb, mint a marmagasság. Csontszerkezete könnyű és rugalmas.

lupoid

Bunda+

Minden szín elfogadott, de a bundázat preferált színe a kék-szürkétől a feketéig terjed.

lupoid

Fülek+

Fülei elég magasan tűzöttek, nem nehezek és nem húsosak. Szabadon lógnak a fej mellett, de nem simulnak rá.

lupoid

Farok+

Farka hosszú, bozontos, pelyhes.

lupoid

Szőrzet+

Vastag bundája hosszú, 7 cm-es, enyhén hullámos szőrökből áll. A kutya mellső részén sűrűbb. Az aljszőrzet megfelelően dús.

lupoid

Hazájukban már az első ezredforduló idején nagyon elterjedtek voltak a holland pásztorkutyák  mindenfelé, ahol juhok és mocsaras területek voltak. A pásztorok mindig is nagyra becsülték a fajta fáradhatatlan munkakedvét és intelligenciáját. Valójában mind a mai napig alkalmazzák nyájak terelésére. A juhokat kihajtják a legelőkre, távoli vidékekre, és így a schapendoes kutyáknak nagyon szívósnak, mozgékonynak és élénknek kell lenniük. Sőt, kellően értelmesnek kell lenniük ahhoz is, hogy önálló döntéseket hozzanak. Nemcsak fizikailag, de szellemileg is igazi terelő ebnek kell lennie. A holland pásztorkutyák egy olyan hosszúszőrű terelő fajtának a különálló csoportjába tartoznak, akik rokonságot mutatnak a bearded collie-val, a pulival, a lengyel alföldi juhászkutyával, az óangol juhászkutyával, a briard-ral, a bergamói juhászkutyával és a német schafspudellel. Minden rokon kutyafajta a hegyi kutyák miniatür mutációja.

Did you know ?

A modern schapendoes fajtát P. M.C. Toepoel alapította, felkeltve a világ érdeklődését eziránt a letűnt fajta iránt. Miközben a második világháború tombolt, ő komoly erőfeszítéseket tett a fajta rekonstruálása érdekében. A holland fajta egyesület 1947-ben alakult meg, és a hatóságok 1952-ben ideiglenesen elfogadták a schapendoes fajtát. Az első sztenderdet két éven belül össze is állították, de az FCI egészen 1971-ig nem osztályozta a fajtát.

PHOTOS

  • facebook