Kezdőlap > Schipperke

Nyomtatás

Schipperke

A mini belga pásztor

Breed
FCI-1
Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs)
FCI
breed_picture

Original Name : Schipperke

Típus : Lupoid

Kan testsúly : 3-9 kg, de átlagosan a 4-7 kg a javasolt testsúly

Szuka testsúly : 3-9 kg, de átlagosan a 4-7 kg a javasolt testsúly

Ápolás mértéke :

Származási hely : Belgium

breed_picture

A schipperke kistestű terelőkutya, ám testfelépítésük nagyon szívós. Bundája a fajta igazi megkülönböztető jegye: egyenes szőrzete nagyon dús, fodrokat-bodrokat, sörényt és "buggyos térdnadrágot" formál, aminek köszönhetően nagyon egyedi megjelenésű kutya. Kiegyensúlyozottságát vékony, de erős lábai is biztosítják. De persze megvan bennük a terelőkutyák kíváncsisága - ennek és méretüknek köszönhetően egész Belgiumban nagyon kedvelt kutyafajta.

Fej+

Feje rókaszerű, ékalakú, de nem túl hosszúkás és kellőképpen széles, hogy a test többi részével arányos legyen.

lupoid

Test+

Tömzsi, vaskos, de nem túlzottan testes vagy súlyos. Ideálisan négyszögletes.

lupoid

Bunda+

Bundája fekete. Nem kell, hogy az aljszőrzet teljesen fekete legyen, a sötét szürke is elfogadott, ha a fedőszőr teljesen eltakarja.

lupoid

Fülek+

Fülei hegyesek, felállóak, nagyon kicsik, lehetőleg egyenlő szárú háromszög alakúak, magasan tűzöttek, de nem ülnek túl közel egymáshoz. Erősek és rendkívül mozgékonyak.

lupoid

Farok+

Ha nem csonkolják, hosszú, a faroktőnél széles, a vége felé elkeskenyedő, és legalább a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

A fedőszőr sűrű, egyenes, kellőképpen durva, elég erős textúrájú, száraz és nehéz megfogni, megragadni, ami rendkívüli védelmet nyújt a kutya számára. Az aljszőrzet puha és dús.

lupoid

Ezek a lenyűgöző kis kutyusok őrző-védők és jelző kutyák is egyben. Kicsattanó energiával és életerővel látnak neki mindennek, de az idegenekkel szemben bizalmatlanok. Mozgékony, fürge állatok, fáradhatatlanok és nagyon kíváncsiak, mindig érdekli őket, hogy mi folyik körülöttük. Bármikor pattannak, hogy megvédhessék, amit rájuk bíztak. A gyerekekkel nagyon kedves, gyengéd. Magas hangszínű ugatással jeleznek, és sörényszerűen felborzolják szőrüket a hátukon és a mellkasukon. Ezek a kíváncsi kis kutyusok elkapják a patkányokat, a vakondokat és az egyéb kártékony kis állatokat. Fejük ék alakú, nyakuk izmos, pofájuk viszonylag rövid. Testfelépítésük kiegyensúlyozott, testük rövid, elég széles és zömök, de végtagjaik erős csontozatúak. Az eltérő nemek könnyen megkülönböztethetők. Marmagasságuk és a testük hossza megegyezik. Mellkasuk mély, a könyök vonaláig leér. Pofájuk szemmel láthatóan rövidebb, mint a fej hosszának a fele.

Did you know ?

A schipperkét legelőször egy Spa nevű városkában, 1882-ben mutatták be. A fajta Mária Henrietta belga királynőnek köszönhetően vált divatossá. Az Egyesült Államokban is bemutatták, 1887-ben pedig az Egyesült Királyságban. A fajtára vonatkozó első sztenderdet 1888-ban publikálta egy fajta egyesület, amelyet ugyanebben az évben alapítottak, mint a legrégibb belga fajtaegyesületet.

PHOTOS

  • facebook