Home > Azawakh

Print

Azawakh

Az afrikai nyugodt erő

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI
breed_picture

Original Name : Azawakh

Típus : Graioid

Egyéb megnevezés : Idi, Hanshee

Kan méret : 60-70 cm

Kan testsúly : 15-20 kg

Szuka méret : 60-70 cm

Szuka testsúly : 15-20 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Mali

breed_picture

Az azawakh rendkívül gyors, szemfüles, ám az idegenekkel szemben tartózkodó, visszahúzódó lehet - sőt, néha akár meg sem tudjuk közelíteni! Ugyanakkor azokkal, akiket hajlandó elfogadni, nagyon kedves és érzelmes tud lenni. Ez az agarakra nagyon jellemző vonás. Hagyjuk, hogy megőrizzék függetlenségüket, és fontos, hogy tiszteletben tartsuk nyugalmukat!

Fej+

Feje hosszúkás, finoman körvonalazott, kidolgozott, szikár, meglehetősen (de nem túlzottan) keskeny.

lupoid

Test+

Marja szembetűnő, ágyéka rövid, szikér, sok esetben ívelt, feltűnően kidudorodó csípője a mar magasságában vagy a fölött helyezkedik el.

lupoid

Bunda+

Szőre őzbarna, pettyes (homokszíntől a sötét őzbarnáig), és az arcon fekete maszk is megengedett. A pofán lehet véletlenszerű csík, mellkasán és a farokvégen fehér jegyekkel.

lupoid

Fülek+

Fülei puhák, lelógóak, laposak, a fültőnél szélesek, háromszög alakúak, a fülhegyek kissé lekerekedők, a rózsafül nem megengedett.

lupoid

Farok+

Farka alacsonyan tűzött, hosszú, vékony, elkeskenyedő, a farok végén fehér szőrcsomó található.

lupoid

Szőrzet+

Szőre sima, puha, hasán szinte teljesen kopasz.

lupoid

Az azawakhok eredetileg az Azawakh völgy térségéből származnak, innen ered nevük is. Különösen karcsú, elegáns állatok, megjelenésük ravaszságot sugall. Csonjaik és izomzatuk szemmel is könnyen kivehető, hála finom, vékony bőrszövetüknek. Szikár izomzatú, szöglets testalkatú kutyusok, mozgásuk rendkívül rugalmas. Lábfejeiket különösen magasra tudják emelni ügetéskor és lépegetéskor, ugyanakkor vágtájuk lehengerlően erőteljes.

Did you know ?

Az azawakhok afro-ázsiai agarak, akik Európa területén csak az 1970-es években jelentek meg. A szub-szaharai Sahel térségében élő nomád törzsek tenyésztik őket.

PHOTOS

  • facebook