Kezdőlap > Lengyel agár

Nyomtatás

Lengyel agár

A lengyel szupermodell

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI
breed_picture

Original Name : Chart Polski

Típus : Graioid

Egyéb megnevezés : Polish, Greyhound

Kan méret : 70-80 cm

Szuka méret : 68-75 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Poland

breed_picture

A lengyel agarak nagyon magabiztos, bátor, ám tartózkodó kutyusok. Rendkívül gyorsak, kitartóak és fügék, reakcióidejük pedig nagyon rövid. De ami igazán megragadja már első pillantásra az ember szívét, az a lengyel agár hihetetlenül kifejező tekintete, amely folyton éber és fürkésző, és amely jelentős mértékben meghatározza a kutyus megjelenését.

Fej+

Feje erős, szikár, hosszúkás, fejtetője lapos, homlokán enyhe barázda látható. A koponya oldalvonalai tökéletesen beleolvadnak a pofa körvonalába.

lupoid

Test+

Marja kicsi, ám szembetűnő, teste felső vonala egyenesen indul, háta kissé ívelt, ágyéka széles és izmos, fara hosszú, széles és izmos, kissé ferde és enyhén lejt.

lupoid

Bunda+

Minden szín megengedett.

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek, meglehetősen keskenyek, hátrahajlók, háromszög alakúak. Ha a kutya izgatott, füle teljesen feláll, a fülhegyek pedig kissé előre hajlanak.

lupoid

Farok+

Farka pelyhes, hosszú, a farktőnél erős, a farokhegy sarló alakban kissé felfelé kunkorodik, vagy akár teljesen gyűrűt formál.

lupoid

Szőrzet+

Szőre rugalmas, ám erős, durva tapintású (de nem lehet drótszórű).

lupoid

A lengyel agarak történelmét egészen a 13. századig vissza tudták vezetni, és legvalószínűbb, hogy a perzsa jellegű ázsiai agarak leszármazottjai. Nem tudták még bebizonyítani azt a feltételezést, hogy a fajta az angol agár és az orosz agár keresztezésével született. A kutyákról szóló szövegekben gyakran találunk ilyen jellegű kutyákkal kapcsolatos utalásokat és illusztrációkat. A lengyel agarak erős körvönalakkal, tömör testfelépítssel rendelkező kutyusok rendkívül letisztult izomzattal és erőteljes álkapcsokkal - hiszen ezek a lengyel éghajlatban elengedhetetlenek. Egészen 1989-ig, a Vasfüggöny lehullásáig váratott magára, hogy az FCI hivatalosan is elismerje a fajtát.

Did you know ?

A lengyel agár hatalmas, erőteljes és izmos kutyus - sokkal erősebb és kevésbé finom testfelépítésű kutyus, mint rövidszőrű agár-rokonai.

PHOTOS

  • facebook