Kezdőlap > Olasz agár

Nyomtatás

Olasz agár

Kicsi, de nagyon formás

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Piccolo Levriero Italiano

Típus : Graioid

Kan méret : 32-38 cm

Kan testsúly : max. 5 kg

Szuka méret : 32-38 cm

Szuka testsúly : max. 5 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Italy

breed_picture

Az olasz agarak szögletes testalkatú kutyusok, akik sokban hasonlítanak az angol és az arab agarakhoz, csak valamivel kisebbek tőlük. Valójában ezek a legkisebb agarak. Nagyon könnyen képezhetők, érzelmes és egy kissé visszahúzódó, tartózkodó kutyusok. Megjelenésük rendkívül méltóságteljes és kimért, és éppen ezzel nyernek egyre több hódolót meg maguknak.

Fej+

Feje keskeny és hosszúkás (a marmagasság legalább két ötöde).

lupoid

Test+

Teste felső vonala egyenes, az ágyék környékén ívelt, a far harmonikusan lejt.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet egyszínű fekete, szürke, palaszürke vagy sárga (olaszul ezt a fajtát Isabellának hívják). Ezen színek bármely árnyalata megengedett.

lupoid

Fülek+

Fülei nagyon magasan tűzöttek, kicsik, redőzöttek, finom porcok lakotják. Hátra, szorosan a nyakszirtre vagy a nyak felső részére simulnak.

lupoid

Farok+

Farka alacsonyan tűzött, már a faroktőnél is meglehetősen puha, a farokvég felé fokozatosan elkeskenyedő.

lupoid

Szőrzet+

Szőre sima, puha, semmilyen rojt vagy hullám nem töri meg.

lupoid

Az olasz agarak az ókori egypitomban a fáraó udvarában tartott kistestű agarak leszármazottjai. Spárta városállamában is nagyon kedvelt kutyafajta volt, Laconia fővárosban számos görög vázán és ládikán találtak ábrázolásokat ezekről a kutyusokról. Olaszországba az 5. század környékén érkezhettek, és a reneszánsz idején már a nemesség oldalán díszelegtek. A legnagyobb olasz festők között is bőven akadtak olyanok, akik előszeretettel készítettek portrét ezekről a kutyusokról.

Did you know ?

Ugyan az olasz agár leginkább társasági kutya, azért a szíve mélyén mégis csak agár. Le se tagadhatná! Mozgása rendkívül ruganyos és harmonikus, nem emeli túl magasra lábacskáit, mégis nagyon sebesen vágtat és pattan, mintha puskából lőtték volna ki.

PHOTOS

  • facebook