Kezdőlap > Orosz agár

Nyomtatás

Orosz agár

Az orosz arisztokrata

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Russkaya Psovaya Borzaya

Típus : Graioid

Kan méret : 75-85 cm

Szuka méret : 68-78 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Russian Federation

breed_picture

Az orosz agarak az orosz történelem és kultúra nagyon szerves részei, immáron több, mint kilenc évszázada. A 11. századi francia krónikák beszámolnak Anna Yaroslavna, a kijevi nagyherceg lányának látogatásáról, amikor is három orosz agárral érkezett Franciaországba, hogy I. Henrik felesége legyen. Az orosz agarak leghíresebb kedvelői és tenyésztői cárok és költők voltak, mint például Rettegett Iván, I. Nagy Péter, II. Miklós, Puskin vagy Tugenyev. Nyikolaj Nyikolajevics orosz nagyherceg és Dimitrij Valtsev tette le a Pershinskaja Okhota kennel alapjait. A 19. század végétől az orosz agarakat már az Egyesült Államok és Európa jelentős kenneljeiben is tenyésztették.

Fej+

Feje felülnézetből és oldalról is szikár, hosszúkás, keskeny és arisztokratikus. Oldalnézetből a koponya körvonala és a homlok vonalai egy hosszú, kissé domború vonalat írnak le, amely lehet egyenes vagy enyhén a nyakszírti kitüremkedés felé lejtő. A nyakszírti kidudorodás (protuvernacia occipitalis) hangsúlyos. Szemei nagyon kifejezőek (kissé dülledt), sötét mogyoró színűek vagy sötétbarnák, mandulavágásúak, de nem ferdék.

lupoid

Test+

Hátuk széles, izmos és ruganyos, jelentősen görbülő (a kanok háta sokkal görbébb), a legmagasabb pont az ágyék közepe, vagy az első vagy második ágyéki csigolya.

lupoid

Bunda+

Bármilyen színkombináció elfogadott, de nem lehet kék, csokoládébarna vagy ezek árnyalatai. Lehet egyszínű és tarka is.

lupoid

Fülek+

Fülei kicsik, vékonyak, mozgékonyak, a szem vonala fölött tűzöttek, hátra nyúlóak, nyugalmi állapotban majdnem a nyakszírtig elnyúlhatnak.

lupoid

Farok+

Farka sarló vagy szably alakú, alacsonyan tűzött, vékony és hosszú.

lupoid

Szőrzet+

Szőre selymes, puha és rugalmas, hullámos vagy rövig göndör tincseket formál (de nem lehetnek túl tömörek a göndör rojtok).

lupoid

Az orosz agarak hatalmas, arisztokratikus, szikár, ám izmos testfelépítésű kutyusok. Testük kissé hosszúkás, a szukák teste még a kanokénál is hosszabb. Csontozatuk erős, de nem masszív. Csontjaik elég laposak, izomzatuk szikár, ám nagyon fejlett, különösen a combokon. Fontos, hogy mozgásuk kiegyensúlyozott és harmonikus legyen! Az orosz agarak a hétköznapokban csöndes, higgadt állatok de egy pillanat alatt izgatottá válnak, ha egy vadat pillantanak meg. Valójában elég hevekes tudnak lenni. Szúrós tekintetükkel áthatóan kémlelik a messziséget.

Did you know ?

Elfogadott, ha a kutya túllépi a megengedett maximális magasságot és súlyt, feltéve, ha megtarja az orosz agár testalkati előírásait.

PHOTOS

  • facebook