Kezdőlap > Perzsa agár

Nyomtatás

Perzsa agár

A közelkeleti olvasztótégely

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Saluki

Típus : Graioid

Egyéb megnevezés : Gazelle Hound, Persian Hound

Kan méret : 58-71 cm

Szuka méret : A szuka kisebb, mint a kan

Ápolás mértéke :

Származási hely :

breed_picture

A perzsa agarak méltóságteljes és szimmetrikus kutyusok, ugyanakkor rendkívül sebesek és kitartóak is, erős és fürgeség ötvözői. Viselkedésük leginkább a macskákéra emlékeztethet minket. Létezik simaszőrű változatuk is, bár az a ritkább. Az idegenekkel szemben tartózkodók, de sosem félénkek vagy agrssszívak. Megjelenésük tiszteletet parancsoló, rendkívül intelligensek, viszont bizonyos fokig meg kell, hogy őrizzék függetlenségüket!

Fej+

Feje hosszúkás és keskeny, fenséges megjelenést kölcsönöz a kutyának. Koponyája a fülek között mérsékelten széles. Nem lehet domború.

lupoid

Test+

Háta kellőképp széles, kissé ívelt, ágyéka nagyon izmos, a csípőcsontok melhetősen szélesek, távol ülők, mellkasa hosszú és mély, mérsékelten keskeny.

lupoid

Bunda+

Minden szín és színkombináció megengedett, azonban a pettyes bunda nem kívánatos.

lupoid

Fülek+

Fülei hosszúak, hosszú, selymes szőr borítja, magasan tűzöttek és lelógóak.

lupoid

Farok+

Farka hosszú, alacsonyan tűzött, természetesen hajlik meg. A farok alsó felén hosszú, selymes és pelyhes szőr húzódik, de nem lehet bozontos!

lupoid

Szőrzet+

Szőre sima, puha és selymes, lába hátfó felén pelyhes - kivéve a simaszőrű változatok esetében.

lupoid

Eredetileg minden törzsnek megvolt a maga kutyatípusa, amely a régió adottságainak megfelelő vadászathoz a leginkább illett. A közelekeleti hagyománykhoz híven ezeket a kutyákat nem vették és nem adták el, csak tiszteletük jeleként ajádékozhatták egymásnak. Ennek eredményeként azok az egyedek, amelyeket az európaiaknak is bemutattak, és amelyek a brit tenyészállományt megalapozták, a kutyák eredetét illetően sokmindenben különbözhettek egymástól (hiszen az egyedek fejlődésének legfőbb meghatározója a terep és az időjárási adottságok). A brit sztenderdet 1923-ban tették közzé, ez volt a legelső Európában, és összeállításakor nagy gondot fordítottak a fajta gazdag sokszínűségének biztosítására.

Did you know ?

A perzsa agár számtalan változatban előfordulhat - sőt, ez kívánatos is! Ezt főként az arab tradíciókban elfoglalt különleges helyének, és a közelkeleti térség roppant terjedelmének köszönheti, hiszen itt minden egyes törzs saját tapust hozott létre és úgy tenyésztette ezeket a kutyákat. Ezt a sokszínűséget akkor is megőrizték, amikor a perzsa agarakat Britanniába is importálták.

PHOTOS

  • facebook