Kezdőlap > Spanyol agár

Nyomtatás

Spanyol agár

Azok a spanyol szemek!

Breed
FCI-10
Sighthounds
FCI
breed_picture

Original Name : Galgo Espanol

Típus : Graioid

Egyéb megnevezés : Galgo

Kan méret : 62-70 cm

Szuka méret : 60-68 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Spain

breed_picture

A spanyol agarak (más néven: galgók) testes, zömök csontozatú agarak, fejük hosszúkás, vékony, mellkasuk tágas, hasuk felívelt, farkuk pedig nagyon hosszú. Funkcionális harmoniájuk és arányaik mind nyugalmi állapotban, mind cselekvéskor nagyon fontosak. Ezek a kutyusok nagyon komolyak és kissé zárkózottak, vadászat közben viszont rendkívül energikusak és elevenek.

Fej+

Feje a testtel arányos, hosszúkás, szikár és szálkás.

lupoid

Test+

Teste téglatest alakú, erős és rugalmas, robosztus, fürgeséget és kitartást sugall. Mellkasa tágas, hasa felhúzúdik.

lupoid

Bunda+

Minden szín megengedett, de a legtipikusabb színek a kedveltek: őzbarna (egyszínű és tarka), fekete, sötét és világos fekete pettyes, gesztenyebarna, fahéjbarna, sárga, vörös, fehér, fehér foltos és pettyes.

lupoid

Fülek+

Fülei a töveknél szélesek, háromszög alakúak, húsosan indulnak, a lekerekedő fülhegyek felé viszont egyre vékonyabbak és puhábbak.

lupoid

Farok+

Farka a faroktőnél erős, alacsonyan tűzött, a lábak közé belóg.

lupoid

Szőrzet+

Szőre sűrű, nagyon puha, rövig és sima - még a lábujjain is!

lupoid

A spanyol agarak már az ókori római időkben is jelen voltak Európában, sőt, valószínűleg már jóval a hódító légiók érkezése előtt az Ibériai-félszigeten laktak. Az ősi ázsiai agarak leszármazottjai, így sokféle terephez könnyedén tudnak alkalmazkodni, a sztyeppéktől egészen a síkságokig. A 16. században nagy számban importáltak spanyol agarakat Írországba és Angliába is - valószínűleg sok agárfajtának ők lettek az ősei.

Did you know ?

A spanyol agár ősének tartott galgók szálkásszőrű változatai még mind a mai napig megtalálhatók szülőföldjükön. Szőrük keményebb tapintású, a hossza is eltérhet, és szakállt-bajuszt formál a kutyus pofáján. Persze a dús szemöldök és bóbita is elengedhetetlen!

PHOTOS

  • facebook