Home > Anatóliai juhászkutya

Print

Anatóliai juhászkutya

Erő a török régióból

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI KC
breed_picture

Original Name : Çoban Köpeği

Típus : Molossoid

Kan méret : 74-81 cm

Kan testsúly : 50-65 kg

Szuka méret : 71-79 cm

Szuka testsúly : 40-55 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Turkey

breed_picture

Eredetileg ezeket a hatalmas, erős kutyákat Anatóliában juhnyájak őrzésére használták. Nagyon keményen dolgoznak, képesek bármilyen szélsőséges időjárási körülménnyel megbirkózni: sem a nyári magas hőmérséklet, sem a téli fagyasztó hideg nem okoz nekik gondot.

Fej+

Feje erős, de arányos a testtel. Füleinél széles, kissé domború a koponyája. A kifejlett hímek feje enyhén szélesebb.

lupoid

Test+

Teste erőteljes, izmos, nem lehet rajta súlyfölösleg.

lupoid

Bunda+

Minden szín elfogadott.

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek, háromszög alakúak, a fülhegyek lekerekednek. A fülek az arc mellett lelógnak.

lupoid

Farok+

Farka hosszú, egészen a csánkig leér. Viszonylag magasan tűzött, lelógva tartja, nyugalmi állapotban is enyhén felkunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Szőre tömör, elég durva tapintású, félhosszú (6 cm-es), kivéve az arcát és a füleit, ahol ritkább és puhább.

lupoid

Az anatóliai juhászkutyák egy nagyon ősi fajtának a tagjai, akik valószínűleg a Mezopotámia területén egykoron élt hatalmas vadászkutyák leszármazottjai. Az idő folyamán a fajta úgy alakult át, hogy bizonyos különleges körülményeknek meg tudjon feleni. A legfontosabb alakító tényező az éghajlat volt, hiszen a nyarak itt nagyon forrók és szárazak voltak, a telek pedig kifejezetten hidegek. Ugyanakkor befolyásoló tényező volt az életmód (egy helyre letelepedett, félnomád és nomád életmód), valamint a rábízott feladatok is (olyan nyájat kellett őriznie és terelnie, ami akár óriási távolságokat is megtett az Anatóliai-fennsíkon). Ezek a kutyák kint élnek a szabadban az év 365 napján, ám nagyon híresek alkalmazkodóképességükről, rugalmasságukról. Hatalmas, robosztus testfelépítésű, széles és erős fejű, sűrű bundázatú, nagyon gyors és lendületes kutyusok. Nyugodt, kiegyensúlyozott állatok, egy kicsit sem agresszívak, ám függetlenek, nagyon intelligensek és szófogadók, büksze és magabiztos állatok. A gazdájukkal szenvedélyesek és nagyon rogaszkodók, hűségesek, az idegenekkel szemben azonban bizalmatlanok.

Did you know ?

Az anatóliai juhászkutyákat öröm mozgás közben nézni. Figyelemre méltóan könnyedén mozognak, egész testük, fejük és a nyakuk egy vonalat alkot, és hosszú, fürge lépéseik hatalmas erőről tesznek tanubizonyságot. Olyan, mintha egy hatalmas macska vetné rá magát az áldozatára...

PHOTOS

  • facebook