Home > Appenzelli pásztorkutya

Print

Appenzelli pásztorkutya

Egy ritka fajta, amit érdemes megnézni

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Appenzeller Sennenhund

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Appenzeller

Kan méret : 52-56 cm (2 cm eltérés megengedett)

Szuka méret : 50-54 cm (2 cm eltérés megengedett)

Ápolás mértéke :

Származási hely : Switzerland

breed_picture

Eredetileg marhacsordák és egyéb jószágok terelésére és őrzésére alkalmazták, de feladata volt a tanya védelmezése is. Az appenzelleri pásztorkutyák nagyon sokoldalú munkakutyák és kiváló családi kedvencek is. Közepes testű, szögletes, ám arányos testalkatú, trikolor egyedek tartoznak ebbe a fajtába. Testük izmos, aminek köszönhetően nagyon mozgékonyak és fürgék, arckifejezésük pedig igazán pajkos.

Fej+

Feje arányos a testtel. Kissé ék alakú.

lupoid

Test+

Teste erős és tömzsi. A háta közepes hosszúságú, erős és egyenes. Az ágyéki rész rövid és izmos.

lupoid

Bunda+

Alapszíne fekete vagy havannabarna, melyet szimmetrikusan elhelyezkedő barna (barnás-vörös) vagy fehér jegyek törnek meg.

lupoid

Fülek+

Fülei távolt ülnek egymástól, elég magasan tűzöttek és lelógóak. Nyugalmi állapotban lesimulnak, majdnem az arcig elérnek.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, erős, közepes hosszúságú és bozontos (alsó részén hosszabb szőr fedi).

lupoid

Szőrzet+

Bundája kétrétegű, tömör, lesimuló. A fedőszőr sűrű és csillogó. A dús aljszőrzet fekete, barna vagy szürke színű lehet.

lupoid

Az appenzelli pásztorkutyáról legelőször egy 1853-as könyv tesz említést, amely a Németországban fellelhető alpesi faunáról szól. Így ír a fajtáról: "rövidszőrű, sokszínben létező, közepes testű és tiszta hangú pásztorkutya", akiket - hasonlóan a nagyon homogén spitz típushoz - tanyák őrzésére és a csorda felügyelésére használtak. 1895-ben Max Sieber főerdész, aki a fajta egyik leglelkesebb támogatója volt, felkérte a svájci kutya egyesületet (S.C.S.), hogy tegye meg a szükséges lépéseket az appenzeller fajta megvédése érdekében. Ezek a kutyusok általában nagyon élettel telik, vidámak és magabiztosak. Nagyon merészek, az idegenekkel szemben azonban bizalmatlanok. Híresek állhatatosságukról, ugyanakkor csodálatos társak és nagyon fogékonyak is.

Did you know ?

Az "appenzelli pásztorkutya" elnevezés ma már sokkal letisztultabb, mint más svájci pásztorkutyáké. Nagyon sokan imádják ezt a fajtát, azonban a tenyészállomány még mind a mai napig nagyon kisszámú. Természetes egyszerűségükben csak nagyon gondos, odafigyelő tenyészprogrammal lehetséges fenntartani és elmélyíteni ennek a figyelemre méltó fajtának az örökletes jellemvonásait és tulajdonságait.

PHOTOS

  • facebook