Home > Argentin dog

Print

Argentin dog

A kutyaimádó Argentína jelképe

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Dogo Argentino

Típus : Molossoid

Kan méret : 62-67 cm

Szuka méret : 60-65 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Argentina

breed_picture

A közép-argentin Cordoba provinciából származó argentin dogokat Dr. Antonio Nores Martinez, lelkes kutyabarát kezdte tenyészteni. Ő volt az is, aki a fajtára vonatkozó jellemvonásokat és tulajdonságokat 1928-ban először rögzítette. Az argentin dogok vidám nyitott, barátságos kutyusok, akik csak nagyon ritkán ugatnak - talán azért is, mert tudatában vannak annak, hogy impozáns megjelenésükkel bármiféle erőfeszítés nélkül is elérik a kellő hatást. Soha nem lehetnek agresszívak, viselkedésüket, jellemvonásaikat folyamatosan figyelemmel kell tartani. Főként a kanok lehetnek hajlamosak a dominanciára, de ez csak a kanok szokásos területvédelmezési harca. Vadászösztönük erős, vadászat során nagyon leleményesek, csendesek, bátrak és edzettek.

Fej+

Feje közepesen arányos, erőt és kitartást sugároz, fejvonalát nem töri meg semmi. Szeme sötétbarna vagy mogyoróbarna színű, szemhéja lehetőleg fekete, bár részleges pigmentáció megengedett.

lupoid

Test+

Teste a váll pontjától a farpontig nagyjából egy tizeddel hosszabb, mint a marmagasság.

lupoid

Bunda+

Bundája tiszta fehér. A szem körül megengedett egyetlen egy fekete vagy sötét folt, de az nem fedheti el a fej több, mint egytizedét.

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, a széles koponyán egymástól elég távol ülnek. Ha természetesen hagyják, lelógó, a fül belső rész az archoz ér. Ha a kutya fülel, füle félig felálló.

lupoid

Farok+

Farka közepesen magasan tűzött, a test felső vonalával 45 fokot zár be. Szablya alakú, vastag és hosszú, legfeljebb a csánkig érhet.

lupoid

Szőrzet+

Szőre egységesen rövid (1-2 cm-es), egyenes és puha tapintású. A bunda tömörsége és sűrűsége az éghajlattól függ.

lupoid

Az argentin dog zömök, izmos, hosszú lábú kutyus. Nem óriástestű kutyák, de nagyon arányosak, nagyon erőteljes izomzattal rendelkeznek, testüket feszes, áttetsző, ám rugalmas bőr fedi. Intelligens állatok, akik nagyon gyors reakcióra képesek, jóllehet járásuk higgadt, határozott, belső örömüket jól tükrözi. Ezek ahűséges, érzelmes kutyusok jellemzően fehér színűek. Mindent összevetve ez a fajta egy atléta fizikumát és természetes bátorságát ötvözi.

Did you know ?

A trópusi éghajlaton a kutya bundája vékony és ritka, és nem büntethető az, ha ilyenkor pigmentált bőrfelületek elővillanak. A hidegebb éghajlatokon a bundázat vastagabb és sűrűbb, aljszőrzet viszont nem lehet.

PHOTOS

  • facebook