Kezdőlap > Bernáthegyi kutya

Nyomtatás

Bernáthegyi kutya

A legenda tovább él

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : St. Bernardshund

Típus : Molossoid

Kan méret : 70-90 cm

Szuka méret : 65-80 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Switzerland

breed_picture

A bernáthegyik barátságos óriások, higgadt megjelenésűek, és impozáns testalkatuk ellenére élettel teliek is. Ugyan nem a legelterjedtebb hegyi kutyafajta, egy évszázadon keresztül ők voltak a legismertebb és legkedveltebb ilyan kutyusok. Két változatuk ismert. A rövidszőrű bernáthegyi szőrzete sűrű, puha, bőrhöz simuló. A hosszúszőrű bernáthegyi gazdag aljszőrzetét fedő szőr közepes hosszúságú és egyenes.

 

Fej+

Feje erőteljes, kifejező, impozáns, stopja határozott, a homlok hirtelen esik a pofa kezdetéig.

lupoid

Test+

Teste nagyon izmos, impozáns, harmonikus, egyszerűen lenyűgöző.

lupoid

Bunda+

Bundája fehér, hátán és farán kisebb-nagyobb vörösesbarna foltok vagy vörösesbarna köpeny díszíti.

lupoid

Fülek+

Füleik közepes méretűek, magasan tűzöttek, szélesek, a fülkagylók erősek.

lupoid

Farok+

Farka hosszú és súlyos, a tőnél széles és erős. A farokcsont legalább a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

Lehet rövid- és hosszúszőrű is.

lupoid

A Nagy Szent Bernát-hágónál 2400m fölött található menedékhely a 11. században alakult, utazóknak és zarándokoknak nyújt szállást. A 17. század közepétől a szerzetesek kezdtek hegyikutyákat tartani védelem céljából, amit 1695-ből származó rajzok és egy 1707-es bejegyzés is alátámaszt. Nem sok idő telt el, és ezek a kutyusok már a vándorok utitársai lettek (főként a hóban és ködben könnyedén boldoguló útkereső és életmentő kutyákként). Sok nyelven keletkeztek bizonyítékok e fajta életmentő képességeiről. A Napóleon hadseregében szolgáló katonák 1800-ban keltek át a hágón, és terjesztették Barry legendáját. Ő lett a nyomkereső és életmentő kutyák prototípusa. Közvetlen felmenői olyan nagytestű kutyák voltak, akik a régiót körülvevő területek farmjain éltek. Rövid időn belül kialakult a jelenlegi bernáthegyi fajta, 1887. június 2-án pedig a nevét is bejegyezték. Azóta a bernáthegyit Svájc nemzeti kutyájaként tartják számon.

Did you know ?

A bernáthegyiknek saját múzeumuk van Svájcban szülőhelyükhöz, a Nagy Szent Bernát-hágóhoz közel, ahol Barry, a bernáthegyi (1800-1814) állítólag 40 életet mentett meg. 2005 óta ez a hely a bernáthegyik hivatalos tenyészhelye a Barry Foundation adományozóinak köszönhetően.

PHOTOS

  • facebook