Kezdőlap > Broholmer

Nyomtatás

Broholmer

A német dog nyomában

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Broholmer

Típus : Molossoid

Kan méret : kb. 75 cm

Kan testsúly : 50-70 kg

Szuka méret : kb. 70 cm

Szuka testsúly : 40-60 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : Denmark

breed_picture

Ezek a masztiff típusú kutyusok nagytestűek, szögletes, ám izmos testfelépítésűek, mozgásuk szabályos, erőteljes. Megjelenésüket erős hátsó fertályuk határozza meg. Fejük masszív és széles, nyakuk erős és a bőr némiképp laza rajta. Mellkasuk széles és mély. Nyugalmi állapotban fejüket alacsonyan tartják, tekintetüket a földre szegezik, farkuk pedig kard alakot formálva lelóg. Mozgás közben farkát magasabbra tartja, de az sosem kunkorodik föl a hátra.

Fej+

Feje meglehetősen nagy és széles, ami azt a hatást kelti, hogy nehéz is.

lupoid

Test+

Teste felső vonala egyenes, a mar erős és határozott, a hát meglehetősen hosszú, a közepesen hosszú far pedig enyhén lejt.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet sárga fekete maszkkal, aranyvörös vagy fekete.

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek, magasan tűzöttek, az arcra lelógóak.

lupoid

Farok+

Farka meglehetősen alacsonyan tűzött, már születéskor széles, sima és lelógó.

lupoid

Szőrzet+

Szőre rövid és lesimuló, aljszőrzete dús, tömör.

lupoid

A broholmerek már a középkorban és léteztek, akkoriban szarvasvadászatra használták. Később a hatalmas birtokok őrzése lett a feladatuk. A 18. század végére már fajtatiszta egyedeket tenyésztettek, és populációjuk száma nagy mértékben nőtt a Broholmban élő Sehested báró erőfesztéseinek köszönhetően. Innen ered a fajta elnevezése. A második világháború után a fajta majdnem kihalt, de 1975 körül egy csoport lelkes és elkötelezett tenyésztő azzal a céllal társult, hogy a broholmer fajtát újra felélesszék. Munkájukat a dán kennel klub is támogatta. Ma a broholmerek már társasági és őrző-védő kutyák. A fajtára jellemző alapvető tulajdonságok közé fizikumuk és viselkedésük tartozik. Nyugodt, kiegyensúlyozott állatok, barátságosak, de figylemük egy pillanatra sem lankad. Mindig magabiztos kutyák. Amikor figyelnek vagy izgatottá válnak, fejüket magasabbra tartják, és farkukat is a vízszintes vonal felé emelik.

Did you know ?

Ez a dán fajta majdnem kihalt, és hazájában a tenyésztők csak az 1970-es években kezdtek azon dolgozni, hogy életképes tenyészpopulációt hozzanak létre a fajta egyedeiből. Mind a mai napig elég ritka, egyedülálló fajta, és a fajta egyesület minden Dániában született broholmert szemmel tart (a kölyköket és már kifejlett példányokat egyaránt).

PHOTOS

  • facebook