Kezdőlap > Dán-svéd őrkutya

Nyomtatás

Dán-svéd őrkutya

A megrögzött északi

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Dansk/svensk Gårdhund

Típus : Braccoid

Kan méret : 34-37 cm

Szuka méret : 32-35 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Denmark Sweden

breed_picture

Ezek az erős, tipikus skandináv kutyák rengeteg, sokrétű dologhoz értenek, úgy mint például a katasztrófák helyszínén való keresés és mentés, vagy csorda terelése és őrzése.

Fej+

Fülei háromszög alakúak, testéhez képest viszonylag kicsik.

lupoid

Test+

Teste szögletes, zömök, ágyéka izmos, rövid és enyhén írvelt, a far pedig kissé kerek.

lupoid

Bunda+

Bundáján a fehér a domináns, de bármilyen színű, rémetű és kombinációjú foltok tarkítják (fekete, barna, napbarna, és az őzbarna különböző árnyalatai).

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek, rózsa vagy gomb.

lupoid

Farok+

Farka ttermészetesen hosszú, de rövidre is vághatják. Sosem tartja túl magasan.

lupoid

Szőrzet+

Szőre rövid, sima, a törzsén durva tapintású.

lupoid

A dán-svéd őrkutya testfelépítése a legnagyobb terrierekére emlékeztet (beleértve a Jack Russel és a fox terriereket is). Mégis, ezek a kutyák hosszú évtizedeken át a háttérbe szorultak. Nagyon sokoldalú kutyusok, akik sokmindenre alkalmasak: tulajdon őrzése, patkányfogás, társaság nyújtása. Nagyon közel állt ahhoz, hogy a fajta kihalljon, amikor a kisbirtoki földművelés eltűnt, így a Dán Kennel Egyesület 1980-ban összeírást szervezett. Hét évvel később Svédország és Dánia egyezséget kötött a dán-svéd őrkutyák sorsa tekintetében, azonban az FCI csak 2007-ben fogadta el a fajtát - ideiglenesen.

Did you know ?

Ugyan hivatalosan csak nemrégiben lett elismert a fajta, ennek a pici tanyasi kutyusnak a gyökerei nagyon messzire nyúlnak vissza, egészen az előző ezredfordulóig. A dán-svéd őrkutyákéhoz hasonló kutyacsontokat találtak a franciaországi Normandia területén is, melyek abból az időkből származhatnak, amikor a vikingek letelepedtek Észak-Franciaországban (11. század).

PHOTOS

  • facebook