Home > Entlebuchi pásztorkutya

Print

Entlebuchi pásztorkutya

A legkisebb a svájci hegyi- és pásztorkutyák között

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Entlebucher Sennenhund

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Entlebucher

Kan méret : 44-50 cm (max. 52 cm-ig megengedett a marmagasság)

Szuka méret : 42-48 cm (max. 50 cm-ig megengedett a marmagasság)

Ápolás mértéke :

Származási hely : Switzerland

breed_picture

Eredetlieg a csorda hajtására és őrzésére, valamint a tanya felügyeletére használták őket, ma már azonban elismerten sokoldalú munkakutyák és barátságos családi ebek is. Ezek a zömök, kissé szögletes testfelépítésű, közepes méretű kutyák ugyanolyan színű bundát viselnek, mint a svájci hegyi- és pásztorkutyák. Az entlebuchi pásztorkutyák nagyon fürge és mozgékony kutyák, arckifejezésük nyilt, éber és szelíd.

Fej+

Fejük arányos a testükkel. Kissé ék alakú és vékony.

lupoid

Test+

Testük erős és kissé hosszúkás.

lupoid

Bunda+

Bundája jellegzetesen trikolor: fekete alapon napbarna (sárga-barnás vörös) és fehér mintázat. A minták a lehető legszimmetrikusabbak legyenek.

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, nem túl nagyok, de viszonylag szélesek és lekonyulnak.

lupoid

Farok+

Természtesen hosszú vagy rövid, a far vonalát követi.

lupoid

Szőrzet+

Bundázatuk kétrétegű: fedőszőrük rövid, lesimuló, durva tapintású és fényes, az aljszőrzet nagyon dús.

lupoid

Az entlebuchi pásztorkutyák a legkisebbek a scájci hegyi- és pásztorkutyák között. A Lucerne és a Berne kantonok között húzódó Entlebuch-völgyből származnak. A fajta első leírása 1889-ből ered, bár nagyon sokáig egyáltalán nem különböztették meg őket az appenzelli pásztorkutyáktól. A svájci hegyi- és pásztorkutyák nagy kedvelőjének, Alber Heim professzornak négy röidfarkú egyedet mutattak be 1913-ban Langenthalban. A bírák véleménye elég volt ahhoz, hogy érdemesnek tartsák az entlebuchi fajtát arra, hogy negyedik svájci hegyi- és pásztorkutyafajtakként törzskönyvezzék őket. A fajtára vonatkozó első sztenderdet ugyan csak 1927-ben publikálták, miután 1926. augusztus 16-án Dr. B. Kobler, a fajtatiszta kutyatenyésztés lelkes támogatója által megalapult fajta tenyészegyesülete. A törzskönyves regisztrációk csekély száma azt mutatja, hogy a fajta elég lassan fejlődött.

Did you know ?

Az entlebuchi pásztorkutyák fáradhatatlan terelőkutyák, ám elismerten kiváló munkakutyák is. Ugyan populációjuk száma elég csekély, egyre többen választják ezeket a gyönyörű trikolor kutyusokat társasági kutyákként a családjuk tagjának.

PHOTOS

  • facebook