Kezdőlap > Hovawart

Nyomtatás

Hovawart

A német ipar legkevésbé ismert erőműve

Breed
FCI-2
Pinscher and Schnauzer - Molossoid Breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs
FCI
breed_picture

Original Name : Hovawart

Típus : Molossoid

Kan méret : 63-70 cm

Szuka méret : 58-65 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Germany

breed_picture

A hovawartok dinamikus, hosszúszőrű, közepes méretű, kissé szögletes testfelépítésű munkakutyák. A kanokat és a szukákat nagyon könnyen meg lehet egymástól különböztetni, főként a fejükről. Ezekben a kiegyensúlyozott, nyugodt természetű kutyusokban óriási őrző-védő ösztön él, és szimatuk is kiváló. Magabiztosak, higgadtak és kiváló társasági kutyák, a családjukhoz nagyon erősen kötődnek. Kiváló nyomkereső és mentőkutyák is. Egyértelműen nagyon sokoldalú állatok.

Fej+

Fejük erős, homlokuk széles és domború, a stop hangsúlyos.

lupoid

Test+

Ágyékuk egyenes, izmos és szilárd, a közepesen hosszú far enyhén lejtő, a mellkas széles, mély és nagyon erős.

lupoid

Bunda+

Bundája színét tekintve háromféle variánsa van: fekete alapon aranyszínű mintázattal, fekete vagy világos özbarna lehet.

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, távol ülők, háromszög alalkúak, az arcra lelógnak, és ettől a koponya szélesebbnek tűnik.

lupoid

Farok+

Farka bozontos, a csánk alá leér, de nem egészen a földig.

lupoid

Szőrzet+

Szőrzetük hosszú, erős, tömör és kissé hullámos. Aljszőrzetük ritka.

lupoid

A hovawartok egy ősi német munkakutya fajtához tartoznak. Nevük a "tanya őre" jelentésű ónémet szóból ered. A hovawartok tenyésztése 1922-ben indult újra az akkoriban a tanyákon fellelhető hasonló tipusú kutyákra alapozva. Eleinte német juhászkutyákkal, újfundlandikkal, leonbergikkel és más fajtákkal keresztezték őket. A nagyon szigorú szelekciós programnak köszönhetően végül sikerült az eredeti fajtát visszaállítani. Hazájukban egyik legnagyobb erényüknek az egészségüket tartják, és azt, hogy ennél a fajtánál sikerült a csípődiszpláziát nagyon alacsony szintre korlátozni. Más országok tenyésztői számára ezt a sikert megismételni hatalmas kihívás...

Did you know ?

Egyes fatjaszakértők azt állítják, hogy a hovawartok a német juhászkutyák rokonai - ez számos lenyűgöző képességüket is megmagyarázná.

PHOTOS

  • facebook