Airedale terrier – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Airedale terrier

Nyomtatás

Airedale terrier

A terrierek legnagyobbja

Breed
FCI-3
Terriers
FCI AKC KC CKC
breed_picture

Original Name : Airedale Terrier

Típus : Lupoid

Kan méret : kb. 58-61 cm

Szuka méret : kb. 56-59 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

Ugyan az orosz fekete terrierek a legnagyobb terrierként veszélyt jelentenek a koronájukra, az Airedale terrierek egyáltalán nem pehelysúlyúak. Munkaalkalmasságukat már nagyon korán felismerték és ki is használták, sok országban rendőrkutyaként alkalmazzák őket.

Fej+

Feje arányos, nincsenek rajta redők.

lupoid

Test+

A háta rövid, egyenes, vízszintes, ágyéka izmos, a mellkasa mély (kb. a könyökig ér), de nem széles.

lupoid

Bunda+

Fekete vagy szürkés mintázat van a hátán (nyereg), a nyakán és a farok felső felén. Bundája máshol cserbarna.

lupoid

Fülek+

Fülei V alakúak, oldalt előre lógnak, kicsik, de a kutya testméretével arányosak.

lupoid

Farok+

Magasan helyezkedő farkát a kutyus vidáman csóválja. Erős és tömör, de nem kunkorodik föl a hátára.

lupoid

Szőrzet+

Bundája sűrű, kemény, drótszerű, de annyira nem hosszú, hogy bozontosnak tűnjön. Testhez simulva beborítja a teljes törzsét és a lábait.

lupoid

Az airedale terrierek lenyűgöző hatékonysággal képesek levadászni a kártékony kisállatokat - akár a vízben is, hiszen kiváló úszók. Bármilyen időjárási körülményt elviselnek. A fajta az észak-angliai Yorkshire tartományból származik, főként az Aire-folyó völgyét tartják szülőföldjének. Kifejező tekintetük, fül - és farok tartásuk egy nagyon barátságos, bátor és inteligens kutyus jellemét tükrözi, aki magabiztos és imádja a társaságot. Az airedale terrierek nagyon éber, szemfüles állatok, félelmet és agressziót nem ismernek. Sokak szerint ő a legnagyszerűbb terrier. Izmos, aktív, erőteljes kutya, aki hosszú lábai és nyúlánk teste ellenére sem veszít aranyosságából, ha talpra áll.  

 

Did you know ?

Ahogy a többi terrier, az airedale is kiváló patkányfogó, de alkalmazkodóképessége és jelleme miatt a katonaság is jó hasznát veheti. Elsőként a brit hadsereg alkalmazta sérült emberek felkutatására, valamint őrző-védő feladatokra. Munkakutyaként és mozgáskorlátozott emberek vezetésére a mai napig használják őket egyes országokban, pl. Hollandiában és Németországban.

PHOTOS

  • facebook