Ausztrál silky terrier – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Ausztrál silky terrier

Nyomtatás

Ausztrál silky terrier

A yorkie ausztrál unokatestvére

Breed
FCI-3
Terriers
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Australian Silky Terrier

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Silky

Kan méret : 23-25 cm

Kan testsúly : a kutya méretével arányos

Szuka méret : valamivel kisebb, mint a kan

Ápolás mértéke :

Származási hely : Australia

breed_picture

A látszat csal: ez a zömök, meglehetősen alacsony, inkább hosszúkás testű ausztrál annyira erős és szívós, hogy rendkívüli hatékonysággal képes elkapni és megölni a háztartásban felbukkanó rágcsálókat. Terrierre jellemző tulajdonságokkal bír, heves, mozgékony és megbízható.

Fej+

Feje erős, a terrierekre jellemző formájú, fülei között mérsékelten széles.

lupoid

Test+

Teste kicsivel hosszabb, mint a marmagasság.

lupoid

Bunda+

A kék és a napbanra minden árnyalata elfogadott. Minél intenzívebb a színe és minél határozottabb a mintázata, annál jobb.

lupoid

Fülek+

Fülei kicsik, V-alakúak, egyenesen tartja.

lupoid

Farok+

Az első három csigolyának egyenesnek kell lennie, esetleg kissé görbülhetnek, de a hát föl sosem kunkorodik a farok.

lupoid

Szőrzet+

Szőre vékony, lelapulú, selmyes tapintású és csillogó.

lupoid

Nagyon sokszor össztévesztik unokatestvéreikkel, a Yorkshire terrierekkel. Az ausztrál silky terrierek azonban 2009-ben már fél évszázados fennállásukat ünnepeték: hiszen 1959-ben lett hivatalosan elismert kutyafajta. Kialakulásukban nagy szerepet kaptak az ausztrál terrierek is. Selymes szőrük a középen húzódó választékkal agyon megnyerő külsőt kölcsönöz ezeknek a kutyusoknak. A hosszúszőrű terrierek között is nagyon jellegzetes az ő bundájuk: az ezüst és fehér színek nem elfogadottak, farkukat pedig nagyon sötét kék szőr kell, hogy borítsa. Kontyja lehet ezüst kék vagy őrbarna, mely színeknek mindenhol máshol a következőképp kell megoszlaniuk: a fültöveknél, a pofán és az arc külső vonalain napbarna, a koponya tövétől a farok hegyéig, de lefelé, a mellső lábakon, hátul pedig a combokn egészen a csánkig kék. A cser egy vonalban fut le a térden át lefelé és kiszélesedik a lábtőízülettől, illetve a csánkízülettől a lábujjakig, akárcsak a végbélnyílás körül. A törzsön a kékbe nem vegyülhet őzbarna vagy bronz szín. A test színének tisztának kell lennie, nem lehet árnyalt. Fekete szín a kölyköknél megengedett, de 18 hónapos koriga kék színezetnek ki kell alakulnia.

Did you know ?

A fajta első sztenderdjét 1909-ben állították össze, mégis még egy fél évszázadot váratot magára, hogy a toy terrierek között elismerjék a fajtát.

PHOTOS

  • facebook