Dandie Dinmont terrier – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Dandie Dinmont terrier

Nyomtatás

Dandie Dinmont terrier

Sir Walter Scott agyszüleménye

Breed
FCI-3
Terriers
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Dandie Dinmont Terrier

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Dandie

Kan testsúly : 8-11 kg

Szuka testsúly : 8-11 kg

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

Ezek a dolgos terrierek telis tele vannak élettel, független, nagyon intelligens, határozott, szívós kutyusok, ám érzékeny, szerető és méltóságteljes társasági kutyusok. Manapság óriási odafigyelést igényelnek, mert számuk egyre csökken.

Fej+

Feje izmos, elég nagy, ám a kutya méreteivel arányos.

lupoid

Test+

Teste hosszúkás, erős, karcsú és ruganyos.

lupoid

Bunda+

Színe szürke, ezüstszürke, mustárbarna.

lupoid

Fülek+

Fülei hátrafelé lelógóak, egymástól távol ülők.

lupoid

Farok+

Farka elég rövid (20-25 cm), a faroktőnél meglehetősen vastag (kb. 10 cm hosszan), a vége felé viszont elkeskenyedő.

lupoid

Szőrzet+

Bundája kétrétegű. Aljszőre puha és selymes, fedőszőre kicsit keményebb, durvább tapintású, de semmi esetre sem drótszerű.

lupoid

A dandie-k egy skót kutyafajtába tartoznak, melyeket régen vidrák és borzok levadászására használtak A skye terrierekhez hasonlóan ők is igazán eredeti megjelenésű britt terrierek, kis, rövid lábaikkal és viszonylag hosszú törzsükkel. A Dandie Dinmont terrierek fajtája viszonlyag későn alakult ki, és tenyész egyesületük is csupán a brit kennel klub 1875-ös alapítása után két évvel alakult meg, amikor is az angliai határvidékről érkező tenyésztők és bírák fogtak össze a fajta elsimerésének kivívása érdekében.  A Dandie Dinmont terrierek fejét dús, puha szőr fedi, hatalmas szemeik intelligenciát és bölcsességet sugároznak. Menyétre emlékeztető hosszúkás, alacsony testük erős, zömök felépítésű, lábaik rövidek és tömzsik. Bundájuk ellenáll az időjárási viszontagságoknak.

Did you know ?

A Dandie Dinmont terrierek egyedülállóak abban a tekintetben, hogy nevüket egy regény szereplője után kapták. Sir Walter Scott Guy Mannering című regénye a Skócia és Anglia közötti peremvidéken játszódik, egyik hőse Dandie Diamont, aki egy gazda volt és rengeteg kutyát tartott. Az író meghatározta tehát a kutyák nevét, valamint szürkés és mustárbarna színeit is.

PHOTOS

  • facebook