Kezdőlap > Parson Russell terrier

Nyomtatás

Parson Russell terrier

Még egy Parson-ügy

Breed
FCI-3
Terriers
FCI KC
breed_picture

Original Name : Parson Russell Terrier

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Parson, Russell Terrier

Kan méret : ideális esetben 36 cm

Szuka méret : ideális esetben 33 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : United Kingdom

breed_picture

A Parson Russel terrierek alapvetően munkakutyák, akik kifejezetten a kopókkal való közös munkára, vadhajtásra termettek. Bárki, aki jól ismeri ezt a kutyafajtát, megmondhatja, hogy a Parson Russelek mennyire bátor és szelíd, szorgalmas és szívós kutyusok. A földalatti üregekben élő állatok vadászatához minden adottsággal rendelkeznek.

Fej+

Koponyája lapos, mérsékelten széles, a szemek felé fokozatosan elkeskenyedő.

lupoid

Test+

Teste arányos, a test hossza valamivel nagyobb, mint a kutya marmagassága.

lupoid

Bunda+

Bundája tiszta fehér vagy fehér alapon cserbarna, sárga vagy fekete jegyekkel tarkított.

lupoid

Fülek+

Fülei kicsik, V alakúak, előrefelé lelógóak, a fejhez simulnak.

lupoid

Farok+

Farka közepes hosszúságú, amennyire csak lehetséges, egyenes, így hozzájárulva a kutya testének általános egyensúlyához.

lupoid

Szőrzet+

Szőre természetesen kemény tapintású, sűrű, tömör, lehet sima és kissé érdes is.

lupoid

Az Egyesült Királyságban a kennel klub csak az 1990-es évek elején ismerte el a fajtát, akkor még ideiglenes néven: Parson Jack Russell terrierként. Az FCI még azon a nyáron hasonlóképp döntött - mégha csak ideiglenesen is. A britek 1999-ben nevezték el a fajtát Parson Russell terriernek, amit az FCI 2001-ben jóvá is hagyott, így a mai napig ezen a néven ismert. Ezek a mozgékony és nagyon fürge munkakutyák száguldásra és kitartásra születtek. Megjelenésük általában harmonikus, karcsú és rugalmas, de sztenderd megengedi a harci sérülések nyomait is. Első pillantásra arányos, kissé hosszúkás testalkatú állatok (marmagasságuk kisebb, mint testhosszuk). Az orr és a stop távolsága valamivel hosszabb, mint a stop és a nyakszírt távolsága.

Did you know ?

A férfi, akinek a fajta megalkotását köszönhetjük sajnos mégazelőtt meghalt, hogy munkájának gyümölcsét élvezhette volna. John "Jack" Russel 1795-ben születtek Dél-Nyugat-Angliában. Nemcsak plébános volt, hanem kiváló lovas és szenvedélyes vadász is. Ez a szenvedélye késztette arra, hogy terriereket tenyésszen. Az 1873-ban megalapuló kennel klub egyik alapító tagja volt, és 10 évvel később, 87 éves korában hunyt el.

PHOTOS

  • facebook