Akita – Photos, Characteristics, Information – Dog Breeds - Royal Canin
Kezdőlap > Akita

Nyomtatás

Akita

Egy csöpp eredetiség

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI AKC KC CKC
breed_picture

Original Name : Akita Inu

Típus : Lupoid

Egyéb megnevezés : Akita

Ápolás mértéke :

Származási hely : Japan

breed_picture

Ha két szóval kellene bemutatni az akitát, akkor minden bizonnyal az "érzelmes" és a "diszkrét" szavak lennének a legtalálóbbak. Az akiták csendes kutyusok, akik szeretik a szemüket a fejleményeken tartani. Spitz-jellegű megjelenését figyelemben tartva az akita egy két lábon járó ellentmondás: nagyon értékes társaság, azonban vadul küzd a függetlenségéért; higgadt, nyugodt állat, de tétovázás nélkül kezdeményez. Figyeljünk oda, ha van mellette másik kutyánk is: hajlamos lehet dominálni! Embertársukhoz azonban egy életen keresztül hűségesek maradnak.

Fej+

A koponya mérete arányos a testével, a homloka széles, enyhe barázda fut rajta végig (de nem redőződik).

lupoid

Test+

Háta egyenes és erős, az ágyéka széles és izmos, a mellkas magas, a szegycsont fejlett, hangsúlyos.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet vöröses-őzbarba, szezám (vöröses-őzbarna fekete tippekkel), tarka vagy fehér.

lupoid

Fülek+

A fülei viszonylag kicsik, vastagok, háromszög alakúak, a fülhegy lekerekedik. Egymástól mérsékelten távol helyezkednek el, előre fordítva hegyezi őket.

lupoid

Farok+

Farka magasan helyezkedik el, vastag, a hátára kunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Fedőszőre durva tapintású és egyenes, az aljszőrzet rugalmas és dús.

lupoid

Amikor a második viágháború végetért, nyilvánvaló volt, hogy az akita populáció veszélyesen lecsökkent. A dewa vonalhoz tartozó kongo-go fajtatiszta kutyák rehabilitációjakor három különböző fajta volt, ami fontos szerepet játszott - noha csak ideig-óráig. Az új kutyafajta a masztiffok és a németjuhászok keresztezésének sajátosságait mutatta. Az akita tenyésztők száma folyamatosan nőtt, és a japán társadalom egyre többre értékelte munkásságukat. Azonban a kutyabarátok eleinte nem fogadták el ezt a típust, és próbálták megsemmisíteni: matagi akitákkal keresztezték őket. A cél az volt, hogy az eredeti fajtát állítsák vissza. Törekvéseik eredménnyel jártak, és sikerült stabilizálni a ma ismeretes akita fajta számát. Ezek az őrző-védő kutyák nagyok, robosztus testalkatúak, arányosak, kitartóak és nagyon bátrak, képesek hatalmas távolságokat megtenni. A másodlagos nemi jelleg nagyon hangsúlyos az akitáknál. Legfőbb ismertetőjegyei az előkelő megjelenés és belőle sugárzó méltóság.

Did you know ?

A fehérszínű kivételével minden színnek "urajiro"-nak kell lennie: ez nem jelent mást, mint hogy a pofa két oldalán, az arcon, az állkapocs alatt, a mellkason, a hason, a farok alsó felén és a lábak belső oldalán fehéres szőrzet borítja.

PHOTOS

  • facebook