Kezdőlap > Grönlandi kutya

Nyomtatás

Grönlandi kutya

A jégsapkák kutyája

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI
breed_picture

Original Name : Grønlandshund

Típus : Lupoid

Kan méret : min. 60 cm

Szuka méret : min. 55 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Denmark

breed_picture

A grönlandi kutyák legfőbb jellemzője az energikusság, a kitartás és a bátorság. Ezek a szenvedélyes, fáradhatatlan igavonó kutyusok az emberekkel nagyon barátságosak - az idegenekkel szemben is. Ha szánhúzó kutyaként alkalmazzák, nem alakít ki szoros kapcsolatot egyetlen emberrel sem, ezért jó őrzővédő kutya is. A fókákkal és a jegesmedvékkel szemben nagyon erős vadászösztön fűti.

Fej+

Koponyája széles, enyhén ívelt, legszélesebb a fülek között.

lupoid

Test+

Teste erős, izmos, kissé zömök, testhossza valamivel nagyobb, mint a magassága.

lupoid

Bunda+

Bundája bármilyen színű lehet, egyszínű és tarka is.

lupoid

Fülek+

Fülei elég kicsik, háromszög alakúak, a fülhegyek lekerekedők, erősek és felállók.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, vastag és bozontos.

lupoid

Szőrzet+

Bundája kétrétegű, aljszőrzete vastag és puha, fedőszőre egyenes és durva tapintású (egyáltalán nem lehet göndör vagy hullámos).

lupoid

A grönlandi kutyák az egyik legősibb kutyafajtának számítanak. Az inuitok már az ókorban is teherhordó- és vadászkutyaként használták őket. Az ilyen kutyáktól mindig is olyan tulajdonságokat követeltek meg, mint az erő, a megbízhatóság, a kitartás, de persze a szép külsőt is értékelték. A grönlandi kutyák robosztus állatok, kifejezetten alkalmasak a szabadtéri életmódhoz. Kiváló társa lehet bárkinek, aki szeret az erőkben vagy a hegyekben sétálni - grönlandi pajtásunk boldogan cipeli majd helyettünk a felszerelésünket, hátizsákunkat! A grönlandi kutya erős, sarki jellegű spitz típusú kutyus, aki kemény életre termett: a legzordabb sarkvidéki körülmények közepette is elsőrendű szánhúzó. Méreteit tekintve létezik sok változata, egy a lényeg: kiegyensúlyozottsága és  fizikai képességei ne sérüljenek.

Did you know ?

A legjobban a grönlandi kutyát szeretik alkalmazni a sarkvidéki expedíciókhoz, mert nagyon hatékonyan üget és fáradhatatlan szánhúzó. Roald Amundsen különsöen kedvelte ezt a fajtát.

PHOTOS

  • facebook