Kezdőlap > Ibizai kopó

Nyomtatás

Ibizai kopó

Nyulacskák, óvakodjatok!

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI
breed_picture

Original Name : Podenco Ibicenco

Típus : Graioid

Egyéb megnevezés : Podenco Ibicenco, Ibizan Warren Hound

Kan méret : 66-72 cm

Szuka méret : 60-67 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Spain

breed_picture

Az ibizai kopókat főként olyan nyúlvadászatkor alkalmazzák, amikor puskákat nem használnak. Nappal és északa is kiváló vadászkutyák. Könnyedén felderítik ezeknek a kisállatoknak a nyomait, még a sűrű avarban is: ebben látásuk helyett inkább remek hallásukat veszik igénybe. Gyors és okos állatok, akik gyakran keverednek összetűzésbe kutyatársaikkal, főként a csapatos nyúlűzéskor.

Fej+

Feje hosszúkás, keskeny, csonkakúp alakú, nagyon szikár és a testhez képest elég kicsi.

lupoid

Test+

Teste általában szimmetrikus, kissé konvex (domború), zömök, ám nagyon arányos.

lupoid

Bunda+

Bundája lehetőleg fehér és vörös tarka, egyszínű fehér vagy egyszínű vörös.

lupoid

Fülek+

Fülei olyan alakúak, mint egy hosszúkás gyémát felső harmada.

lupoid

Farok+

Farka alacsonyan tűzött, hosszú, a faroktőnél kissé nagyobb, a vége felé fokozatosan elkeskenyedő.

lupoid

Szőrzet+

Szőre sima, durva tapintású vagy hosszú.

lupoid

Elnevezésük ellenére az ibizai kopók valójában a Spanyolország melletti Baleár-szigetekről származnak, de Katalónia, Valencia, valamint a franciaországi Roussillon és Provence területein is megtalálhatók, ugyan mindenhol másként hívják őket. A szigetekre nagy valószínűséggel a föníciaiak, a kartágóiak és esetleg a rómaiak vitték magukkal. Amikor vadásznak, az egyik kutya kihajtja a vadat a rejtekéből, a többiek pedig addig bizonyos távolságból biztosítják a terepet, lankadatlan figyelemmel. Addig meg se mukkannak, amíg meg nem pillantják az áldozatot, majd elállják a vad útját. Heves farokcsóválással jelzik, ha a vad a közelben van, ám nagyon könnyen elvesztik a fonalat. Mezei nyúl és nagyvadak elejtésére is gyakran alkalmazzák. Kiváló vizsla kutyák. Javasolt a falkát kizárólag nőstény kutyákból összeállítani, mert a hímek hajlamosak a hatalmi harcaik megvít a munka elé helyezni...

Did you know ?

Az ibizai kopók híresen jó ugrók, akár helyből is képesek jó nagyot ugrani. Valójában mászó tehetségéről is regélnek, úgyhogy tanácsos megfelelő kerítéssel gondoskodni arról, hogy esélye se legyen csak úgy "megpattanni" otthonról!

PHOTOS

  • facebook