Kezdőlap > Izlandi juhászkutya

Nyomtatás

Izlandi juhászkutya

Egy univerzális kutya az észak-atlanti térségből

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI KC AKC
breed_picture

Original Name : Íslenskur Fjárhundur

Típus : Lupoid

Kan méret : 46 cm

Szuka méret : 42 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Iceland

breed_picture

Az izlandi juhászkutyák szívós, nagyon fürge, mozgékony terelőkutyák, akik ugatásukkal képesek irányítani és vezetni a nyájat a legelpkön és a lejtőkön, sőt, az elkóborolt jószágot is képesek megtalálni. Természetükből fakadóan éber kutyusok, akik mindig lelkesen - ám egyáltalán nem agresszívan - üdvözlik a látogatókat. Vidám, barátságos, játékos kutyusok, akikre kíváncsiság és merészség is jellemző, vadászösztönük viszont meglehetősen gyenge.

Fej+

Csontozata erős, bőre feszes, a koponya kissé hosszabb, mint a pofa.

lupoid

Test+

Teste erős és szögletes.

lupoid

Bunda+

Színei: az őzbarna árnyalatai a krémszínűtől a vöröses barnáig, csokoládébarna, szükre és fekete, minden esetben fehér jegyekkel.

lupoid

Fülek+

Fülei közepes méretűek, háromszög alakúak, hegyesek, felállóak.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, a kutya háta fölé kunkorodik.

lupoid

Szőrzet+

Bundája kétrétegű, vastag, tömör és rendkívül jól ellenáll az irőjárási viszontagságoknak.

lupoid

Az izlandi juhászkutya az egyetlen izlandi őshonos kutyafajta. Az első egyedek 874 és 930 között érkezhettek a szigetre az első telepesekkel. A sziget területi adottságainak köszönhetően az izlandi embereknek évszázadokon keresztül a nehéz földműves élettel kellett megbírkózniuk, gyakran a túlélésért küzdve. A juhászkutyák nélkülözhetetlennek bizonyultak a farmokon és a nyájak-csordák terelésénél egyaránt. Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb fajtának számít, bár számuk még mindig elég alacsonynak számít - a kihalás azért mégsem veszélyezteti őket.

Az izlandi juhászkutyák spitz-típusú, az átlagosnál valamivel kisebb méretű, északi terelő ebek, fülük felálló, hegyes, farkuk a hátuk fölé kunkorodik. Testük oldalnézetből szögletes, a vállponttól a farpontig hosszabb, mint a kutya marmagassága. A mellkas mélysége megegyezik a mellső láb hosszával a földtől a könyökig fölfelé.

Az izlandi juhászkutyák kedved, higgadt, intelligens, vidám arckifejezésű kutyusok, a juhászkutyákra jellemző magabiztossággal és élénk, vidám magatartással. A nemek közti különbség jelentős.

Did you know ?

Két különböző változata van: egyik a röviszőrű, közepes hosszúságú fedőszőrrel, másik pedig a hosszúszőrű, amely valamennyivel hosszabb fedőszőrrel rendelkezik. A fedőszőr mindkét típus esetében durva tapintású, aljszőrzetük pedig tömör és puha. Mindenesetre minden izlandi juhászkutya bundája rendkívüli mértékben ellenáll az időjárási viszontagságoknak.

PHOTOS

  • facebook