Kezdőlap > Norrbotteni spitz

Nyomtatás

Norrbotteni spitz

A sarkvidéki vadász

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI
breed_picture

Original Name : Norrbottenspets

Típus : Lupoid

Kan méret : ideális esetben 44 cm

Szuka méret : ideális esetben 42 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Sweden

breed_picture

Egy igazi vadászkutyához híven a norrbotteni spitzek folyton éber, bátor kutyusok, szemfülesek, mozgékonyak, magabiztosak, barátságosak és rendkívül szeretetreméltók. Egy norrbotteni sosem lehet ideges, félénk vagy agresszív.

Fej+

Feje vékony, formás, felül- és oldalnézetből egyaránt ék alakú.

lupoid

Test+

Teste mélysége, vagyis a mar legmagasabb pontja és a mellkas legmélyebb pontja közötti távolság nagyjából a marmagasság fele.

lupoid

Bunda+

Ideális esetben bundája alapszíne fehér, melyen sárga vagy vörös-barna jegyek találhatók - jóllehet bármilyen szín megengedett.

lupoid

Fülek+

Fülei magasan tűzöttek, a közepestől valamivel nagyobb, erős és határozottan fölálló, hegyes.

lupoid

Farok+

Farka viszonylag magasan tűzött, laza kunkorba görbítve a magasba tartja, a farokvég a comb felső részének oldalához hozzáér.

lupoid

Szőrzet+

Szőre kemény tapintású, rövid, egyenes és meglehetősen tömör, aljszőre vékony, de sűrű.

lupoid

A norrbotteni spitzeket főként Finnországban és Svédországban tenyésztik. Kiváló munkakutyák.A második világháború végén populációjuk drasztikusan lecsökkent, de néhány elhivatott és lelkes tenyésztő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült megmenteni ezt a kutyafajtát. A norrbotteni spitzek zömök, szögletestes testalkatú, kecses, ám nagyon erős kutyusok. Fejüket bükszént magasra tartják. A kanok és a szukák határozottan megkülönböztethetők. Általában nagyon bátor, éber, izgága, viszont jóindulatú, kedves kutyusok, kiváló őrző-védők.

Did you know ?

A norrbotteni spitzek rugalmas, szabályos, könnyed vágtával vagy ügetéssel közlekednek, óriási területet képesek így bejárni. Lengületüket erős hátsó fertályuktól nyerik, testük felső vonala azonban mindvégig tökéletesen szilárd marad.

PHOTOS

  • facebook