Kezdőlap > Shiba

Nyomtatás

Shiba

A legkisebb japán spitz

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI AKC CKC KC
breed_picture

Original Name : Shiba Inu

Típus : Lupoid

Kan méret : 40 cm (1 cm tolerancia mindkét irányba)

Szuka méret : 37 cm (1 cm tolerancia mindkét irányba)

Ápolás mértéke :

Származási hely : Japan

breed_picture

A shibák már az idők kezdetétől megtalálhatóak Japán szigetén. Japánul a "shiba" mindig valami apróságra utal, tehát nevük gyakorlatilag azt jeleni: "kicsi kutya". Természetes életközegük a Japán-tengerrel szemben elterülő hegyvidéki terület volt, ahol kisebb vadak és madarak elejtésére alkalmazták őket. Az egyes egyedek kissé különbözhetnek fajtatársaiktól, születésük pontos helye szerint.

Fej+

Homloka széles, stopja tiszta, kissé barázdált. Ajánlott a fekete orr. Orr-része egyenes, mérsékelten vastag, a pofa elkeskenyedő. Szemei viszonylag kicsik, sötét barnák, háromszögletesek.

lupoid

Test+

Háta egyenes, erps, ágyéka széles és izmos. Mellkasa mély, bordái mérsékelten tágasak, hasa jócskán felemelkedik.

lupoid

Bunda+

Bundája vörös, fekte-barna, szezámbarna, fekete-szezám vagy vörös-szezám.

lupoid

Fülek+

Fülei viszonylag kicsik, háromszög alakúak, kissé előrefelé lejtenek, erősen-hegyesen felállóak.

lupoid

Farok+

Farka magasan tűzött, vastag, szablya alakban vagy erős kunkorban a háta fölött tartja, ám nyugalmmi állapotban lelóg, majdnem a csánkig leér.

lupoid

Szőrzet+

Fedőszőre kemény tapintású és egyenes, aljszőrzete puha és sűrű, farkán hosszabb és elálló.

lupoid

A shibák nagyon hűséges, éber és figyelmes kutyusok. Hol a végletekig higgadtak, nyugodtak, hol pedig kicsorduló sportaktivitás lesz rajtuk úrrá. Független és olykor heves, temperamentumos állatok, de ugyanakkor tagadhatatlanul kiváló családi kutyák! Kistestű, ám erős és arányos testfelépítésű kutyusok, fejlett, erős izomzattal és csontozattal. A shibák csodásan karcsú, rugalmas testű, gyönyörű állatok.

Did you know ?

Bundája színe mindig "urajiro" kell, hogy legyen, amely azt jelenti, hogy a pofa két oldalát, az arcokat, az állkapocs alatti részt, a nyakat, a mellkast, a hast, a farok alsó részét és a lábak belső oldalát fehéres szőrzet borítja. 

PHOTOS

  • facebook