Kezdőlap > Szamojéd

Nyomtatás

Szamojéd

A Sarkcsillag

Breed
FCI-5
Spitz and Primitive types
FCI KC CKC AKC
breed_picture

Original Name : Samoyedskaya Sabaka

Típus : Lupoid

Kan méret : ideális magasság: 57 cm

Szuka méret : ideális magasság: 53 cm

Ápolás mértéke :

Származási hely : Russian Federation

breed_picture

A szamojédek barátságos, nyitott, szemfüles és élettel teli kutyusok. Vadászösztönük nem túl erős. Nem félénkek vagy agresszívak, így nem is túl jó őrző-védők. Ezek a hófehér spicc-típusú kutyák erőt sugároznak, bájosak, karcsúak és rugalmasak, megjelenésük magabiztos és előkelő. A nemek könnyen megkülönböztethetők. Híres "mosolyuk" szemeik alakjának és elhelyezkedésének, valamint szájuk sarkának enyhe felfelé görbülésének köszönhető.

 

Fej+

Feje erőteljes, ék alakú.

lupoid

Test+

Testhossza enyhén hosszabb, mint a marmagassága. Magas, zömök megjelenésű, de izmos és karcsú.

lupoid

Bunda+

Bundája lehet hófehér, elefántcsontszín, vagy bézs (fehér alapszínen bézs minták).

lupoid

Fülek+

Füleik egyenesek, kicsik, tömzsik, háromszög alakúak, a fülhegyek enyhén lekerekedők.

lupoid

Farok+

A farok jó magasan helyezkedik el.

lupoid

Szőrzet+

Sarki fedőszőre dús, vastag és rugalmas, aljszőre puha, rövid és sűrű.

lupoid

A szamojédek az Észak-Oroszországban és Szibériában őshonos szamojéd népcsoportról kapták nevüket. Ezen területek déli részein fehér, fekete vagy barnás bundájuk volt, és rénszarvasok őrzése volt a feladatuk. Az északi térségeken hófehér bundájuk volt, s higgadt vérmérsékletük miatt pásztor- és vadászkutyaként használták őket. A szamojédek bárhová követték gazdijukat, még a sátorukba is: alváskor kiváltó hőforrások voltak az ember számára. Az eredeti hivatalos sztenderd 1909-ben jelent meg az Egyesült Királyságban.

Did you know ?

Ernest Kilburn Scott, brit zoológus, 1889-ben 3 évet töltött egy szamojéd törzzsel. Amikor visszatért hazájába, egy barna kölyökkutyát vitt magával, akit Sabaka-nak nevezett el (a sabaka szó jelentéje oroszul egyszerűen 'kutya'). Később egy krémszínű nőstényt is hozatott a Nyugat-Urálból, aki a Withey Petchora névre hallgatot, és Musti-t, a szibériai hím kutyust. A többi felfedező által Britanniába hozott kutyákkal együtt ezek a kutyusok voltak, akik a nyugati szamojéd populációt megalapozták.

PHOTOS

  • facebook